انگیزه انجام کارهای مثبت چگونه در انسان به وجود می آید؟
دانستن اینکه خداوند نعمتهای فراوانی به ما عطا کرده کافی نیست تا ما انگیزه شکر پیدا کنیم. یک چیز دیگر هم میخواهد. باید دلمان هم بخواهد که شکرگزار باشیم.
خطبه فدکیه مجموعهای از معارف ناب در زمینههای خداشناسی، معاد شناسی، نبوت و بعثت پیامبر اسلام (ص)، عظمت قرآن، فلسفه احکام و ولایت را دربردارد.
آنچه پیش رو دارید گزیدهای از سخنان مرحوم آیتالله مصباح یزدی است که در خصوص شرح خطبه فدکیه حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها ایراد کردهاند:
نعمتهای الهی و بندگان
وَ نَدَبَهُمْ لِاسْتِزَادَتِهَا بِالشُّکْرِ لِاتِّصَالِهَا، وَ اسْتَحْمَدَ إِلَی الْخَلَائِقِ بِإِجْزَالِهَا، وَ ثَنَّی بِالنَّدْبِ إِلَی أَمْثَالِهاَ
این خطبه شریف آنقدر زیبا و در اوج فصاحت و بلاغت است که حتی متخصصین فن هم عاجزند از اینکه دقایق نکاتی را که در این عبارات رعایت شده بیان کنند. انسان وقتی این خطبه شریف را میخواند میفهمد یک زیبایی خاصی دارد.
بخش اول خطبه که حمد خداست خود به چهار بخش تقسیم میشود و هر بخش با سه جمله بیان شده که از لحاظ سجع، نظم و وزن، ترکیب خاصی دارد؛ در بخش اول میفرمایند:؛ الحمد لله علی ما أنعم و له الشکر علی ما ألهم و الثناء بما قدم؛ در بخش دوم میفرماید: من عموم نعم ابتدأها و سبوغ آلاء أسداها و تمام منن أولاها؛ و در بخش سوم میفرمایند: جم عن الإحصاء عددها و نأی عن الجزاء أمدها و تفاوت عن الإدراک أبدها. این جملات را در جلسات گذشته توضیح دادیم.
در بخش چهارم حضرت زهرا سلام الله علیها با سه جمله دیگر قسمت حمد را تمام میکنند. این سه جمله که باز با سجع و قافیه خاصی بیان میشود در واقع رابطه نعمتهای الهی را با بندگان بیان میکند. در جملههای قبلی، کثرت، کیفیت و طولانیبودن مدت نعمتها را بیان کردند که اینها ویژگیهای خود نعمتهاست. در این بخش رابطه نعمتها با خلایق و تعاملی که بین متنعّمین با این نعمتهاست مورد توجه قرار گرفته است.