تشریح تفاهمنامه امضا شده میان ستاد فهما و صندوق اعتباری هنر
مدیرعامل صندوق اعتباری هنر با اشاره به امضای تفاهمنامه میان ستاد فهما و صندوق اعتباری هنر، از صدور فهماکارت در دو فاز برای کانونهای مساجد خبر داد و گفت: این کارت به مثابه یک کارت شناسایی با خدماتی چندگانه برای کانونهای مساجد است.
به این بهانه ستاد ارتباطات رسانهای (فهما) به انجام گفتوگوی تفصیلی با «سید مجید پوراحمدی» مدیرعامل صندوق اعتباری هنر با محور اهداف این تفاهمنامه، خدمات و تعامل دو جانبه ستاد فهما و صندوق هنر پرداخته است که در ادامه حاصل آن را میخوانید:
به عنوان نخستین سوال، ابعاد تفاهمنامه امضا شده میان ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور و صندوق اعتباری هنر را برای مخاطبان ما که متشکل از کانونهای مساجد از سراسر کشور هستند، تشریح کنید
در پاسخ به این سوال باید بگویم از اهداف اصلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گسترش شبکه فرهنگ و هنر با محوریت شعار مردمی سازی است؛ در این راستا وزارتخانه به صورت ویژه مامور شده است که دایره فعالیتهای حوزه فرهنگ و هنر در همه بخشها را گسترش دهد.
در این میان مسجد به عنوان یکی از کانونهای اصلی مراجعات مردم و به عنوان محور فعالیتهای یک محله یا یک منطقه است که از دیرباز در فرهنگ، مناسک و مباحث دینی و مذهبی ما جایگاه بسیار مهمی داشته و دارد و میتوان گفت در فرهنگ رفتاری ما موضوعی با عنوان مسجدمحوری وجود دارد. ذیل همین نگاه است که در طول قرون گذشته و سالیان متمادی بسیاری از فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی ما در مسجد قوام یافته است.
از سوی دیگر بسیاری از فعالیت های مسجدی با عرصه هنر پیونده خورده است و بسیاری از افراد صاحب فن و اهل مسجد به صورت جدی در این حوزه کار می کنند، در نتیجه شکل گیری کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور بستری برای فعالیت این افراد شد؛ به بیان دیگر فرهنگ و هنر در مسجد با محوریت کانون ها پر رنگ تر از همیشه شد.
ما نیز در راستای تداوم خدمترسانی با امضای این تفاهم نامه بستری را با عنوان (فهما کارت) فراهم آوردیم. در واقع (هنرکارت) شرکتی با عنوان (هنرکارت بنیان ایرانیان) است که یکی از فعالیتهای آن ارایه خدمات به اعضای صندوق اعتباری هنر است؛ اما فی نفسه یک شرکت خدماتی تجارتی است و می تواند خدماتی که در زیرمجموعه وظایفاش است ارایه کند. ارایه این خدمات به ستاد هماهنگی کانون های مساجد نیز صدق میکند.لذا با امضای این تفاهم، برخی خدماتی که ستاد فهما در صدد ارایه به کانون ها است از طریق فراهم آوردن این بستر در قالب فهما کارت محقق شده است؛ امضای این تفاهم نامه یک نوع همکاری به لحاظ عملکرد و ارتباط میان هنرکارت با فهماکارت کانون های مساجد نیست بلکه هر دو خدمتی هستند که زیرساخت آن در صندوق اعتباری هنر فراهم آمده است. ارایه خدمات از سوی ستاد فهما به کانون ها در قالب فهما کارت با پیشتوانه زیرساختی که ما ایجاد کردیم انجام میشود.پس در واقع هنرکارت مختص اعضاء صندوق حمایت از هنرمندان، نویسندگان، روزنامه نگاران و فعالان قرآن و عترت است و کلیه خدمات مالی، حمایتی هنرمندان از طریق آن انجام می شود و فهما کارت مختص اعضاء کانون های فرهنگی و هنری مساجد است و کلیه خدمات ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد به اعضا خود از طریق فهما کارت انجام می شود و شرکت هنرکارت بنیان ایرانیان زیر ساخت ارائه این خدمات را برای ستاد فراهم کرده است.
اجرای این تفاهمنامه در چه بازه زمانی محقق میشود؟
زیرساختهای این کار آماده شده است و از لحظهای که قرارداد بسته شود این تفاهمنامه به مرحله اجرا میرسد، ضمن اینکه اجرای تفاهمنامه در دو فاز خواهد بود. در مرحله اول ارایه فهما کارت به مدیران کانونها در سراسر کشور انجام میشود و در فاز دوم به همه اعضای کانونهای مساجد سراسر کشور که جمعیتی بیش از دو میلیون را تحت پوشش قرار میدهند، پیشبینی ما این است که فاز اول قبل از پایان سال 1400 به سرانجام برسد؛ در این راستا قرارداد و کارهای مقدماتی اجرای فاز اول تفاهم نامه در هفته پایانی دی ماه تکمیل و ارسال فهماکارت برای مدیران کانون ها در اسفندماه انجام می شود. فاز دوم نیز در سال 1401 عملیاتی خواهد شد.
با توجه به امضای این تفاهم نامه، نظرتان در رابطه با تقویت اقتصاد فرهنگ و هنر در راستای توسعه فعالیتهای کانونهای مساجد چیست؟
از پایههای اصلی حرکت دولت در برنامه تحول، موضوع اقتصادِ فرهنگ و هنر است که به عنوان یکی از برنامههای محوری شناخته شده است؛ در راستای تحقق این مهم، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت ویژه برای عملیاتی کردن این هدف وارد میدان شده و آن را عملیاتی می کند.
از سوی دیگر موضوع اقتصاد فرهنگ و هنر از مهمترین برنامه های ما در صندوق هنر محسوب می شود. از زمان آغاز کرونا بیشترین آسیبها را در عرصه اقتصاد فرهنگ و هنر داشتیم؛ بنابراین یکی از برنامههای ویژه ما تقویت این حوزه است.
البته عرصه فرهنگ و هنر بسیار جامع بوده و به طبع در سطح کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور نیز فعالیتهای مختلفی در این راستا به ثمر رسیده است؛ از برگزاری نمایشگاهها، همایشها، نشستها و فعالیتهای جمعی گرفته تا اقدامات جنبی که در کانون ها و در حوزه فرهنگ و هنر انجام می شود.
به زعم من کانون های فرهنگی هنری مساجد کشورهستههایی هستند که در سطح محلات و در مجاورت مساجد فعالیت می کنند. از برنامه های اصلی ما نیز توجه به همین هسته ها است؛ لذا در این راستا در حال برنامهریزی برای (هستههای کارآفرینی فرهنگ و هنر) هستیم و با هدف تحقق و اجرای این هدف تفاهم نامه ای را با یکی از بانک های عامل بستیم تا بتوانیم تسهیلات ارزانقیمت برای تشکیل این هسته ها اعطا کرده و هر مجموعه ای که می تواند در یک کانون فرهنگی هنری نیز شکل بگیرد با هنرمندانی که در آن مجموعه هستند در کسب و کارشان مورد حمایت قرار بگیرند. ضمن اینکه موضوع بحث اقتصاد فرهنگ و هنر در ابعاد کلان تر نیز در حال برنامه ریزی است و امیدواریم در بخش های مختلف کشور از جمله کانون ها اثرگذار باشد.