خاطرات یک نهضتی فراموش شده
کتاب «معلم حَسابی»؛ خاطرات شفاهی صدیقه جعفرینیک از فعالان نهضت سوادآموزی دهه ۶۰ به قلم مریم استادی توسط انتشارات راه یار چاپ و روانه بازار نشر شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، کتاب «معلم حَسابی»؛ خاطرات شفاهی صدیقه جعفرینیک از فعالان نهضت سوادآموزی دهه 60 توسط انتشارات راه یار چاپ و روانه بازار نشر شد.
در بخشی از مقدمه این کتاب به قلم مریم استادی که تحقیق و تدوین کار را برعهده داشته است، میخوانیم: «پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تشکیل نهادهای انقلابی به فرمان امام خمینی(ره) گامی بود در مسیر تثیبت آرمانهای قیام. آرمان هدایت و آگاهی بشر، مسیری نداشت جز سوادآموزی. امام لایه به این نیاز ملت به خوبی واقف بود و از همین رو آن را مهمتر از نیاز به مسکن و بهداشت معرفی کرد...
شالوده نهضت، سوادآموزیِ صرف نبود، بلکه در تمام عرصههایی که به حضورش نیاز بود، ورود پیدا کرد تا فرهنگ وابسته کشورمان را به فرهنگی خودکفا و مستقل تبدیل کند. برای همین، هم درس داشت، هم درو، هم بهداشت و هم راهسازی. نهضت نوعی زندگی در حال قیام بود که با اخلاص، ایثار، جهاد و خلاقیت توأمان شد و توانست با استفاده از تمام ظرفیتهای فرهنگی و هنری مردم، معنویتی مبتنی بر اسلام و انقلاب ایجاد کند...
نهضت سوادآموزی دهه 60 میگوید هرجا که ملت پای کاری بیاید و ظرفیتهایش دیده شود، هر موقع زُبدهگزینی جای بوروکراسی را بگیرد، آنگاه که با واقعیتها همراه شویم و به داشتههایمان تکیه کنیم، اگر در مواجهه با وقایع پیرامونمان کمی منعطفتر برخورد کنیم و به قدرت باورها و کار برای خدا ایمان داشته باشیم؛ با پشتکاری که تاکنون مردم نشان دادهاند، برای حل مشکلات به بنبست نخواهیم رسید...
مهر سال 1393 بود که پروژه مصاحبه با فعالان نهضت دهه 60 را شروع کردیم. اکثر نهضتیها احساس میکردند فراموش شدهاند، چون در طول این سالها اقداماتشان در پسِ پرده آموزشوپرورش پنهان مانده بود. بعضیها معتقد بودند هرچه کردند برای انقلاب و امام بوده و عدهای هم این سالها آنقدر به خاطر نهضتی بودنشان تحقیر شده بودند که ترجیح داده بودند خاطرات آن دوره از مشقتها را فراموش کنند...».
در بخشی از این کتاب که در پشت جلد آن آمده است، میخوانیم: «آن روز برف سنگینی آمده بود. تا رسیدن به کلاس، باید پیاده میرفتم. هرقدمی که در کوچههای گِلی روستا میگذاشتم، تا زانو، توی گِل و برف فرو میرفتم. با زور، پایم را از گل بیرون میکشیدم و باز دوباره پای بعدی.
وقتی هوا تا این اندازه سرد میشد آموزشوپرورش معلمها را از رفتن به کلاس معاف میکرد، اما تعطیلی آنها ربطی به نهضت نداشت. با سر و وضع گِلی و یخزده خودم را به کلاس رساندم، اما سوادآموزان، راهِ به آن نزدیکی را نیامده بودند. روز بعد که گفتند چون مدرسهها تعطیل بوده، تصور کردیم نهضت هم تعطیل است، گفتم: «ما فرق داریم. بارون و برف که هیچی، اگه نعوذبالله از آسمون سنگم بارید، کلاس ما تعطیل نمیشه نهضت تعطیلی نداره.»
«معلم حَسابی» که خاطرات و زندگینامه خانم صدیقه جعفرینیک، از فعالان نهضت سوادآموزی خراسان در دهه ش60 را روایت میکند، در 312صفحه، در شمارگان هزار نسخه و با قیمت 50 هزار تومان توسط انتشارات راه یار منتشر شده است. علاقهمندان علاوه بر کتابفروشیها میتوانند از طریق صفحات مجازی ناشر به نشانی raheyarpub و یا سایت vaketab.ir نسبت به تهیه کتاب اقدام کنند.