نگاهی به وضعیت صنایع دستی چوبی در مشهد
هنرمندان سالهاست با ورود دستگاههای چینی، شاهد غلبه ماشینی شدن این هنر دستی هستند. به گفته آنها در این چند سال اخیر این تقابل به نفع صنایع ماشینی تمام شده است.
قاسمی| گزارش شهرآرانیوز، صنایع دستی چوبی از جمله صنایع دستی است که دنیای آن در زیر سایه صنایع جدید چوبی، هر روز کوچکتر میشود تا تکنولوژی در این هنر اصیل نقش پررنگتری را ایفا کند.
در مشهد ۴۵۸کارگاه مجوز فعالیت در زمینههای مختلف چوب فعالیت میکنند که از این میان ۴۰۹مجوز مربوط به تولیدات انفرادی هنرمندان است. هنرمندانی که سالهاست با ورود دستگاههای چینی، شاهد غلبه ماشینی شدن این هنر دستی هستند. به گفته آنها در این چند سال اخیر این تقابل به نفع صنایع ماشینی تمام شده است.
از همینرو کارگاههای تولید صنایع دستی سالهاست محل استقرار دستگاههای چینی شده است که منبتکاری یا معرق کاری و دیگر هنرهای صنایع دستی چوبی را با سرعتی بالا انجام میدهد و به شکل انبوه روانه بازار میکند.
هنرمندان فعال در عرصه صنایع دستی چوبی معتقدند صنعت نباید جای هنر دست را بگیرد بلکه باید زیر سایه هنر دست فعالیت کند تا این هنر اصیل ایرانی رو به فراموشی نرود.
از سوی دیگر مسئولان معتقدند نمیشود مانع تکنولوژی شد. محمد مطیع، معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی و صنایع دستی خراسان رضوی با بیان اینکه هنرهای چوبی جدا از تکنولوژی نیستند میگوید میزان استفاده از تجهیزات در بین هنرمندان صنایع دستی چوبی متفاوت است.
به گفته او کارگاههایی که بیش از حد اندازه از تجهیزات استفاده کنند نمیتوانند مجوز صنایع دستی را بگیرند.
محمد خسروی (منبتکار)، جواد هارونزاده آرانی (منبتکار و معرقکار) و طاهره مستنبط (معرقکار)، از جمله هنرمندان شاخص هنرهای دستی چوبی در مشهد هستند که به بیان دغدغههای خود در این زمینه میپردازند.
برای تماشای مصاحبهها روی دکمههای زیر کلیک کنید.