یک بام و دو هوای اعزام زائران به عتبات عالیات
معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت عنوان کرد؛
به گزارش سرویس دین و زندگی خبرگزاری رضوی ، حجتالاسلام صحبتالله رحمانی در گفتگویی با اظهار نگرانی از فعالیت آزادبرها و اعزام زائران ایرانی به عراق بدون رعایت پروتکلهای بهداشتی، تاکید کرد:آزادبرها بین ایران و عراق جولان میدهند و فعالیت قاچاقچیان؛ تبعات حذف متولی قانونی زیارت را در پی دارد. وی با انتقاد از بستن دست سازمان حج و زیارت در زمینه اعزام زائران از تشکیل شبکه زیرزمینی و قاچاق اعزام زائران خبر داد و گفت : با شیوع ویروس کرونا، سفر زیارتی بین ایران و عراق تعطیل و سازمان حج و زیارت موظف شد همه فعالیتهای زیارتی را متوقف کند اما با توقف کامل فعالیتهای سازمان حج و زیارت این قاچاقچیان و آزادبرها بودند که از خلأ حضور سازمان حج و زیارت به عنوان متولی قانونی زیارت در کشور سوء استفاده و فعالیت خود را بیش از گذشته گسترش دادند؛ فعالیتهایی که بدون رعایت پروتکلهای بهداشتی و به صورت گسترده ادامه دارد .
سازمان حج و زیارت تنها مرجع قانونی برای سفرهای زیارتی
معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت تصریح کرد: سازمان حج و زیارت تنها مرجع قانونی و سازمان متولی برای بردن زائران به عتبات عالیات است اما با شیوع کرونا و صدور مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر ممنوعیت سفر به عراق همه فعالیتهای کاروانهای مجاز زیر نظر سازمان حج و زیارت متوقف شد.
حجت الاسلام رحمانی با اشاره به اینکه در پی تداوم شیوع کرونا در جهان این سازمان اقدام به تدوین شیوه نامه های بهداشتی زیارتی کرد، افزود : شیوه نامه هایی را تدوین کردیم که در آن همه پیشبینیهای لازم برای حفظ بهداشت و سلامت زائران اندیشیده شده بود اما متاسفانه با همه پیگیری های ما اجرایی نشد . وی ادامه داد: در این پروتکل مقرر شده بود افرادی که بیماری زمینهای ندارند، بین 18 تا 55 سال دارند، در شهرهای قرمز و نارنجی کرونایی ساکن نیستند ، در صورت امکان واکسن تزریق کردهاند و تست کرونای آنها منفی است، اجازه سفر با کاروانهای مجاز به عتبات عالیات را داشته باشند.همچنین اسکان زائران در اتاقهای هتلها و اتوبوسها 50 درصد کاهش داشته باشد .
معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت ادامه داد: این پروتکل به وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا ارائه شد و ما از این طرح دفاع کردیم اما مورد تأیید قرار نگرفت و همچنان کاروانهای مجاز سازمان حج و زیارت امکان اعزام زائران به عتبات عالیات را ندارد اما با وجود این ممنوعیت کاروانهای آزادبر بدون رعایت هیچگونه پروتکل بهداشتی در حال اعزام زائران به عراق هستند.
یک بام و دو هوای سفر به عراق
معاون سازمان حج از یک بام و دو هوای سفر به عراق انتقاد کرد و گفت: اگر قرار است این سفر ممنوع باشد، پس چرا امکان فعالیت آزادبرها فراهم است؟ اگر ممنوع نیست چرا اجازه نمیدهند سازمانی که متولی امر زیارت است و میتواند با رعایت پروتکلهای بهداشتی زائران را به عراق ببرد و پاسخگوی اقدامات خود نیز هست، کاروانهای مجاز را فعال کند. آزادبرها هیچگونه تعهدی به رعایت پروتکلهای بهداشتی ندارند و پاسخگوی هیچ نهاد و سازمانی هم نیستند اما ما امکان فراهم کردن یک سفر امن و سالم را داریم.حجت الاسلام رحمانی در خصوص تعداد زائرانی که طی ماه جاری به عتبات سفر کردهاند، گفت: براساس آماری که داریم از 25 فروردین امسال تا 17 اردیبهشت جاری روزانه 254 زائر ایرانی و در مجموع شش هزار و 101 نفر زائر از مرزهای هوایی و زمینی به عراق سفر کردهاند که از این تعداد هزار و 344 نفر سفر زمینی و چهار هزار و 757 نفر نیز به صورت هوایی با 48 پرواز از فرودگاههای مشهد و تهران به عراق سفر کردهاند.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه با وجود اعلام بسته بودن مرزهای زمینی بازهم از قبل از شبهای قدر مرزها باز بود و بسیاری از زائران با دریافت ویزا و با عنوان خادمان ستاد بازسازی عتبات عالیات به عراق مشرف شدند گفت : متاسفانه در ورودی مرزها فقط از زائران عراقی تست کرونا گرفته می شود و ایرانی ها تست نمی دهند و با این روش حتی کسانی که ممکن است ناقل بیماری کرونا باشند شناخته نخواهند شد .
رحمانی با اشاره به اینکه شنیدهها حاکی از این است که در این سفرها هنگام رفت یا بازگشت تست کرونا نیز از زائران گرفته نمیشود، گفت: هر فردی که از سوی سازمان حج و زیارت برای انجام کار اداری به عراق سفر میکند تست میدهد و باید تست معتبر کرونا بیاورد، اما آزادبرها به رعایت هیچ یک از پروتکلهای بهداشتی مقید نیستند.
حجتالاسلام رحمانی ضمن هشدار نسبت به سوءاستفاده گسترده مالی از مردم در سفر با کاروانهای غیرمجاز، گفت: 18 تا 20 میلیون تومان، هزینهای است که آزادبرها از مردم برای این سفر میگیرند. هزینه خروج از کشور و بلیط را نیز خود زائر باید پرداخت کند و در عراق نیز زائران را رها میکنند و کرامت ایرانی زیر سؤال میرود و هم برای زائران و هم برای مسئولان مشکلات ایجاد میکنند اما با وجود همه این مشکلات همچنان آزادبرها فعال هستند اما به ما اجازه اعزام زائر نمیدهند. وی با اشاره به اینکه حداقل باید اجازه سفر در ایام خاص مثل شبهای قدر، عرفه و ... که مردم بسیار مشتاق زیارت هستند به سازمان حج و زیارت داده میشد، گفت: توان مدیریت و ساماندهی زائران را داریم و حتی میتوانیم با هزینهای کمتر از 50 درصد رقم آزادبرها این سفر را برای مردم فراهم کنیم و در کمال عزت، احترام و سلامت با هتلهای خوب و نظارت دقیق مردم را به عتبات ببریم و به سلامت بازگردانیم.معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت حضور زائران خارج از محدوده قانونی در یک کشور خارجی را خطرناک توصیف و اظهار کرد: چون دست سازمان حج و زیارت را بستهاند طبیعتاً شبکه زیرزمینی و قاچاق تشکیل میشود و مردم به سراغ آزادبرها و قاچاقچیان میروند.
وی در پاسخ به این سؤال که چطور برای این افراد ویزا صادر میشود در حالی که اعلام شده بود عراق ویزای زیارتی صادر نخواهد کرد؟ گفت: افرادی که میخواهند قاچاق کنند یا زائر را ببرند پول بیشتری میگیرند و ویزا را دریافت میکنند.
رحمانی همچنین با اشاره به سفر اخیرش همراه با تعدادی از مدیران سازمان حج و مسئولان عتبات به عراق گفت: این سفر کاملا کاری بود چون مدتها از توقف سفرها به عراق می گذشت و ما هر بار به امید از سرگیری سفرها پرداخت بدهی هایی به طرف های عراقی بابت هتل ها و حمل و نقل و تغذیه زائران را به تاخیر می انداختیم و در واقع برای تسویه حساب رفته بودیم .
معاون عتبات سازمان حج و زیارت ابراز امیدواری کرد : ستاد ملی کرونا همونطور که به دیگران اجازه می دهد به سازمان حج و زیارت که سازمان رسمی و دولتی ایرانو تنها مرجع قانونی برای سفرهای زیارتی است برای اعزام زائران مجوز دهد تا حداقل با تعداد اندک 500 نفر در روز اعزام زائران با رعایت همه شیوه نامه های بهداشتی صورت گیرد چرا که بالاخره عده ای هستند که به هر طریقی شده چه قاچاق چه از طریق دیگر کشورها به عراق می روند و ما همین تعداد را ساماندهی کنیم تا امنیت و عزت و سلامت زائران ایرانی تامین و حفظ شود .
سفر ایرانیان به عتبات از اواخر سال 98 با شیوع کرونا ممنوع شد و همچنان ادامه دارد.