کتابی درباره «شکوه مهدویت در روایات اهل سنت» ترجمه شد
گروه ادب ــ کتاب «العرف الوردی» که درباره «شکوه مهدویت در روایات اهل سنت» است، برای نخستین بار از سوی محمود مطهرینیا به فارسی ترجمه شد.
به نقل از نشر کتاب جمکران؛ کتاب «العرف الوردی» اثر جلال الدین سیوطی است، به کسانی که سیوطی را نمیشناسند، باید گفت این دانشمند مصری قرن نهم، به اندازهای کتاب نوشته که به او لقب «ابن کتب» یعنی فرزند کتابها دادهاند. این دانشمند سنی مذهب بیش از پانصد جلد کتاب قلم زده که البته بسیاری از آنها به دست ما نرسیده است.
کتابهای او بیشتر در موضوعات حدیث و علوم قرآنی است و تفسیر معروف درالمنثور به قلم اوست. سیوطی در بسیاری از زمینههای دیگر از جمله طب، تفسیر، تاریخ و ادبیات هم قلمفرسایی کرده و نمیشود تعصب او را در مذهبش نادیده گرفت. با این تعصب مذهبی سیوطی، اتفاق جالب توجه این است که وی کتابی درباره امام زمان (عج) تدوین کرده است.
این کتاب شامل احادیثی است که سیوطی از منابع اهل تسنن گردآوردی کرده است. «ألعُرْفُ الوَرْدی فی أخْبار المَهْدی» گردآوری دویست و بیست و پنج حدیث است که از طریق علمای اهل سنت درباره امام زمان(عج) روایت شده است. این کتاب پیش از این به فارسی ترجمه نشده بود.
علمای اهل سنت در کتابهای حدیثی خود به فتنهها و اخبار آخرالزمان پرداختهاند و از سخنان پیامبر آنچه درباره امام زمان و موعود آخرالزمان و ویژگیهای او و پدرانش و اوضاع و احوال روزگار پسین بیان شده را ذکر کردهاند و سیوطی از دل همین احادیث «العرف الوردی فی اخبار المهدی» را تدوین کرده است. سیوطی با ذکر منابع، احادیث را در موضوعات امام مهدی(عج)، ظهور ایشان و احوال آخرالزمان آورده و به خوبی نشان داده که اندیشه مهدویت از نقاط مشترک اعتقادی شیعیان و اهل تسنن است.
محمود مطهرینیا، مترجم و محقق این اثر علاوه بر ترجمه احادیث، به توضیح و تببین بعضی از عبارتها و کلمات نیز پرداخته و هرجا که احادیث روایت شده در منابع حدیثی شیعه وجود داشته، نشانی آنها را ارائه کرده است. تعارضهای جدی روایتهای این کتاب با روایتهای شیعه نیز از چشمان مترجم دور نمانده و آن موارد را نیز توضیح داده است.
ویژگی مهم این اثر مقدمههای مفصل و محققانهای است که به آن اضافه شدهاند. این مقدمهها به جز گذری بر زندگی سیوطی عبارتند از؛ مقاله موعود از نگاه اهل سنت، در ۵۰ صفحه، نوشته شیخ عبدالمحسن العباد از علمای اهل سنت که اهمیت این مقاله در تائیدیهای است که عبدالعزیزبن باز، مفتی مشهور سلفی و سعودی بر آن زده و به عنوان یک سند، کار را برای خناسانی دشوار کرده که میخواهند آموزه مهدویت را جعل شیعه معرفی کنند.
مقاله «مقایسه تصویر مهدویت و نشانههای ظهور در روایات شیعه و اهل سنت» و مقاله «نگاهی گذرا به مقوله رجعت» نوشته مترجم اثر، ضمیمهای نیز با عنوان «حوادث و مقاطع از ظهور تا قیامت بر اساس روایات شیعی» در انتهای کتاب آورده است که به غنای کتاب افزوده است. همه این ضمائم بر غنای کتاب افزودهاند و آن را کتابی مفیدتر و کاربردیتری برای علاقهمندان و پژوهشگران حوزه مهدویت کرده است.
یادآور میشود؛ نشر کتاب جمکران، «العرف الوردی» را با زیرعنوان «شکوه مهدویت در روایات اهل سنت»، در قطع وزیری و جلد گالینگور در ۳۰۱ صفحه و با قیمت ۳۰ هزار تومان عرضه کرده است.