امامزاده «علی اشرف» سمنان را بیشتر بشناسیم
امامزاده علی اشرف از نوادگان امام زینالعابدین(ع) که نام شریفش علی اشرف، فرزند عمر اشرف بن امام زین العابدین(ع)، از علماء علم حدیث بوده است. بقعه متبركه ایشان در خیابان امام حسین(ع) زاوقان و در غرب شهر سمنان واقع شده است.
امامزاده علی اشرف از نوادگان امام زینالعابدین(ع) که نام شریفش علی اشرف، فرزند عمر اشرف بن امام زینالعابدین(ع)، از علماء علم حدیث بوده است. وی جد اعلی مادری سیدمرتضی و سیدرضی(گردآورنده نهجالبلاغه) است و ناصر کبیر، پادشاه دیلم و طبرستان فرزند اوست. بقعه متبركه ایشان در خیابان امام حسین(ع) زاوقان و در غرب شهر سمنان واقع شده است.
عمر اشرف پدر علی اشرف از روحانیون و عباد و زهاد عالیقدر بود. مادر امامزاده اشرف، امسلمه دختر حضرت امام حسن(ع) است و از این رو امامزاده علی اشرف از طرف مادر حسنی و از طرف پدر حسینی است که در این راستا شیخ مفید درباره علی اشرف میگوید: او فاضل جلیل،پارسا، با سخاوت و متولی صدقات حضرت رسول(ص) و حضرت علی(ع) بوده است.
همچنین صاحب کتاب بحرالانساب در ذکر اولاد حضرت امام زینالعابدین(ع) مینویسد: رضی و اشرف در شهر سمنان افتادند و در محلۀ زاوقان وطن ساختند و ذریات ایشان بسیار شد به القاب حسینی.
بقعه امامزاده علی اشرف شامل حرم، رواق،ایوان و صحن و گنبد است که حرم مطهر به صورت محوطه چهارگوشی است به ضلع ۴,۵ × ۴.۵ متر که در سال ۶۴ پس از ساخت و نصب ضریح فلزی مشبك نفیس اقدام و ضمن ساخت درب چوبی بزرگ و بازسازی قبر با سنگ مرمر در قسمت جلوی درب ورودی به داخل حرم توسعه یافته نصب شده است.
در طرفین حرم دو رواق وجود دارد كه رواق سمت چپ حرم را اتاقی به طول ۷ متر و عرض ۴ متر و رواق سمت راست مستطیل شکل كه درب جدیدی نیز در ضلع شمالی آن نصب و آن را به گورستان جدید ارتباط داده است دارای طول ۶ متر و عرض ۳,۵ متر است. این رواقها به دو گوشواره طرفین ایوان باز می شود.
در چهار گوشۀ حرم چهار تربنه و در چهار ضلع حرم چهار طاقنما دیده می شود که گنبد بر روی آن ساخته شده و بر وسط طاقنماهای بالای حرم پنجرههایی برای نورگیری تعبیه شده که گنبد دارای گریو کوتاه و استوانهای شکل است که گنبد مخروطی کوتاهی بر روی آن استوار است نمای خارجی گنبد را کاشیهای فیروزهای زیبایی میپوشاند.
صحن امامزاده مستطیل شکل و محل دفن اموات و شهدای گرانقدر محلات سمنان است، که هر هفته تعداد زیادی از زائرین و خانوادههای معظم شهدا خصوصاً در ایام تعطیل به زیارت امامزاده علی اشرف میشتابند که نزدیکی مکانی این امامزاده به دو امامزاده زینالدین و امامزاده سید مهدی از دیگر دلایل استقبال مردم از زیارت این امامزده شریف است.
این امامزاده شریف با شماره ۲۴۲۰ در تاریخ یکم شهریور سال ۷۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
شایان ذکر است نسبت به تملك باغات مقابل امامزاده و بازگشایی و احداث بلوار از خیابان اصلی به محل بقعه با همكاری شهرداری و بنیاد شهید اقدام گردیده و سر درب جدیدی جلوی درب ورودی به صحن آستانه نیز به طرز زیبائی ساخته شده است.