X
مقالات فیش حج
سرزمین یادها و نشانه ها

سرزمین یادها و نشانه ها

مدینه/ مسجد مباهله یا مسجد الإجابه

روزی خواهد آمد که ببینیم برای کسب درجه ٔ اجتهاد ، قرآن را نیز به عنوان یک کتاب دینی ، باید آموخت؟

قرآن را اگر به زندگی مان و به مذهبمان بازگردانیم ، آن گاه ، او توحید را ـ چون یک جهان بینی ـ به ما باز خواهد آورد  و در توحید ، حج، جهاد، امامت، شهادت و انتظار ، روح حیات بخش خویش را خواهند یافت و ما نیز روح و حیات خویش را ! و اینک ، حج، حجی در جهان بینی توحید .

و حجی که جهان بینی توحید است!

 

نجران نقطه‌ٔ مرزی حجاز و یمن؛ سرزمینی مسیحی نشین بود. رسول خدا مسیحیان آنجا را به اسلام فرا خواند. آن ها مشورت کردند و قرار شد گروهی از سران نجران به مدینه رفته رفته؛دلایل نبوت پیامبر را بررسی کنند.

هیأت نمایندگی که در رأس آن سه تن از بزرگان آن ها بودند؛ خدمت پیامبر(ص) رسیدند و دربارهٔ حضرت عیسی گفتگو کردند. آن ها عیسی(ع) را پسر خدا می دانشتند؛ولی پیامبر(ص) می فرمود: او بندهٔ خداست. طرفین حاضر نبودند نظر دیگری را بپذیرند. فرشتهٔ وحی بر آن حضرت نازل شد و فرمود:

«فَمَنْ حَاجَّکَ فِیهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَکَ مِنْ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَلَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَ نِسَاءَکُمْ وَنِسَاءَکُمْ وَأَنْفُسَکُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ

لَعْنَةَ اللهِ عَلَی الْکَاذِبِینَ.»

بنابر این شد که در موعد معینی؛ در خارج شهر(محدودهٔ فعلی مسجد مباهله) به مباهله بروند. سران نجران از قبل گفته بودند اگر دیدید پیامبر با ساز و برگ نظامی به میدان آمد بدانید وی به نبوت خود اعتماد ندارد؛ ولی اگر بدون تشریفات آمد بدانید پیامبر واقعی است در این صورت حاضر به مباهله نشوید.

مسیحیان ناگهان دیدند که پیامبر(ص) همراه حضرت علی و فاطمه در حالی که حسین را در آغوش و دست حسن را در دست داشت؛ گام به میدان مباهله نهاد و به آنها فرمود: هر گاه من دعا کردم شما آمین بگویید.

در آن لحظه اسقف نجران گفت: من چهره هایی را می بینم که هر گاه دست به دعابردارند تا بزرگترین کوه ها از جای کنده شود؛ بی درنگ کنده  می شود. اگر ما با این ها مباهله کنیم همه نابود می شویم. لذا حاضر به مباهله نشدند و قرار شد هر ساله مبلغی به عنوان مالیات به حکومت اسلامی بپردازند و در قبال آن تحت سرپرستی حکومت اسلامی زندگی کنند.

 داستان مباهله در بیست و چهار ذی حجهٔ سال نهم هجرت رخ داد.

یک روز پس از نماز در این محل؛ دعای پیامبر(ص) بسیار طولانی شد؛ وقتی از ایشان علت را جویا شدند؛ فرمود: از خداوند سه چیز خواستم؛ دو خواسته ام اجابت شد. به این سبب این مسجد را«مسجد الاجابه» نیز می نامند. آن دو خواسته این بود که خدایا! امت مرا به فقر و گرسنگی و غرق شدن نابود مکن.

چون قبیلهٔ بنی معاویه در این محل سکونت داشتند؛ در بازسازی جدید؛ آن را«مسجد بنی معاویه» نام نهاده اند.

(سایت اختصاصی فیش حج محمد/ برگرفته از کتاب سرزمین یادها و نشانه هامحمد فرقانی)

 

  • گالری
  • نظرات
برای دادن نظر لطفا وارد شوید و یا ثبت نام کنید