آیا جشنوارهها تاثیری بر جریان ادبیات و هنر دارند؟
دومین نشست از برنامه "قرار" با موضوع بررسی تاثیر جشنوارهها بر جریان ادبیات و هنر کشور با حضور تعدادی از هنرمندان، روزنامهنگاران و فعالان عرصه فرهنگ و هنر برگزار شد.
وی سپس با اشاره به موضوع دومین نشست از سلسله برنامههای «قرار» اظهار کرد: بخش قابل توجهی از منابع مالی و انسانی در ساختار مدیریت فرهنگی کشور صرف برگزاری جشنوارههای هنری و ادبی میشود و خوب است در این باره گفتوگو کنیم که این جشنوارهها چقدر و چطور در جریان ادبیات و هنر موثر و مفید هستند، حتی اگر برگزارکنندگان حرفهای ما را نشنوند اما نفس گفتوگو کردن درباره این موضوع موجب میشود اهمیت آن را یادآوری کنیم.
این فعال عرصه تئاتر همچنین به جشنوارههای تئاتر اشاره کرد و توضیح داد: مهمترین جشنواره تئاتر در کشور ما جشنواره تئاتر فجر است اما بد نیست سوال کنیم این جشنواره در جریان تئاتر کشور به ویژه در شهرستانها چقدر تاثیرگذاری داشته و چقدر موجب رونق تئاتر شده است. درواقع پاسخ به این سوال سخت نیست، چراکه همه میدانیم تاثیر زیادی نداشته است و هرچه جلوتر رفتهایم این تاثیرگذاری کمتر هم شده است.
طباطبایی خاطرنشان کرد: بودجه تئاتر در همه شهرستانها چیزی حدود یک سوم بودجه یک دوره جشنواره تئاتر فجر است؛ این درحالی است که چراغ تئاتر در کشور را آنها روشن نگاه داشتهاند. حرف این نیست که چرا جشنواره تئاتر فجر برگزار میشود، حرف این است که چرا به گونهای نیست که این جشنواره آنطور که باید و آنطور که میتواند موجب پویایی و فعال شدن جریان تئاتر در کشور شود. زمانی جشنوارههای استانی و منطقهای که در زیرمجموعه همین جشنواره تئاتر فجر برگزار میشد که هر کدام از آنها شور و حرارتی در تئاتر استانها و شهرستانها ایجاد میکرد که حالا متاسفانه خبری از آن نیست، در حالی که جشنوارههای کوچک و حتی مناسبتی که در شهرستانها و استانها برگزار میشود بسیار موثرتر و جریانسازتر هستند.
مدیر موسسه خط سوم هنر در پایان یادآور شد: از سوی دیگر باید قبول کنیم جشنواره تئاتر فجر در چند سال اخیر در بخش بینالملل بسیار ضعیف عمل کرده و نتوانسته به آنچه که از این رویداد در حوزه ارتباطات و تعامل هنری انتظار میرود دست یابد.