اجرایی شدن یک پروژه بعد از نیم قرن
کتابخانه ملی ایران
به گزارش ایسنا، مظفر پاسدار شیرازی با اشاره به طرح «بایگانی راکد ملی» سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بیان کرد: این طرح در مصوبه تاسیس این سازمان در مجلس در سال ۱۳۴۹ مطرح شد، به گونهای که در ماده یک قانون تاسیس آرشیو ملی تاکید شده است که این سازمان سه وظیفه اصلی بر عهده دارد.
او «گردآوری و تعیین تکلیف اسناد و در دسترس قرار دادن این اسناد برای عموم مردم»، «تمرکز بایگانی اسناد راکد سازمانهای اجرایی و صرفهجویی برای دولت» و «تعیین تکلیف و ارزشیابی اوراق اداری» را سه وظیفه اصلی سازمان اسناد ذیل قانون آرشیو ملی نام برد و اظهار کرد: وظیفه تمرکز بایگانی اسناد راکد سازمانهای اجرایی با هدف صرفهجویی که از آن به عنوان «بایگانی راکد ملی» یاد میشود، از سال ۱۳۴۹ تاکنون کار منتج به نتیجهای برای آن انجام نشده بود.
پاسدار شیرازی با بیان اینکه اقداماتی در دهه ۶۰ و ۷۰ در این زمینه اجرایی شد ولی هیچ یک از آنها به نتیجه نرسیده بود، خاطرنشان کرد: بر این اساس ما برنامهریزی برای اجرایی شدن این بند قانونی داشتیم که در این راستا زمینی را برای احداث ساختمانی به منظور بایگانی اوراق و اسناد سازمانها بر اساس استانداردهای مربوط در نظر گرفتیم.
او ادامه داد: از سال ۱۳۹۶ به منظور نگهداری مجموعه اوراق ملی به صورت کمهزینه و با صرفهجویی بیشتری، بر اساس یکسری شاخصهایی اراضی اطراف تهران مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت با توجه به شرایطی چون برودت و دمای سالانه منطقه، منطقه پردیس برای راهاندازی این ساختمان انتخاب شد.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به همکاری استانداری تهران، یادآور شد: علت طولانی شدن انتخاب محل مناسب برای این هدف، در نظر گرفته نشدن اعتبارات لازم در قانون بودجه بود. به دلیل مشکلات مالی ناشی از تحریمها که برای دولت ایجاد شده بود، مصوب شده بود که پروژه جدید عمرانی تعریف نشود به این دلیل در سالهای ۹۶ و ۹۷ موفق نشدیم برای سال ۹۸ و ۹۹ ردیفی را برای این منظور مصوب کنیم.
او اضافه کرد: در سال گذشته توانستیم ردیف ساخت بایگانی راکد ملی را در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ مصوب کنیم و به این ترتیب این پروژه صاحب ردیف مستقل بودجه شد و امیدواریم این پروژه ادامه یابد.
پاسدار شیرازی به بیان ضرورت احداث ساختمانی بایگانی راکد پرداخت و گفت: تعداد زیادی بایگانی راکد اختصاصی برای دستگاه تنها در شهر تهران ایجاد شده و این بایگانیها عمدتا فضاهای بدون استفاده هستند و از سوی دیگر این اوراق باید در شرایط بهینه حفاظت و نگهداری شود.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با تاکید بر اینکه هزینه هنگفتی برای حفاظت از این اسناد از سوی دولت پرداخت میشود، یادآور شد: در صورتی که بایگانی این اسناد تجمیع شود تا بتوان خدماتی را به سازمانها ارائه کرد، صرفهجویی قابل توجهی در این زمینه ایجاد خواهد شد.
او افزود: از سوی دیگر هر یک از این بایگانیها در شرایط خاص خود اوراق و اسناد را نگهداری میکنند و بعضا شنیده میشود که بایگانی سازمانی دچار حریق شد. اینها اتفاقات آشکار و ناگواری است ضمن آنکه به دلیل شرایط بد نگهداری، این اسناد دستخوش آسیبهای ناشی از قارچها میشوند و به تدریج آسیب میبینند.
او اظهار کرد: این در حالی است که با راهاندازی بایگانی راکد ملی میتوان از اسنادی که به مرحله راکد میرسند در شرایط استاندارد حفاظت کرد.
پاسدار شیرازی مساحت این ساختمان را یک هکتار ذکر کرد و گفت: ولی با قولی که مدیرعامل شهرک جدید پردیس داد، حدود سه هکتار دیگر به این مساحت اضافه خواهد شد.
به گفته او، کلنگ این ساختمان به زمین زده شده است و ظرف سه سال این طرح به پایان میرسد تا خدمات آن به جامعه ارائه شود.