برنامهریزی مستمری برای حضور در بازار جهانی نشر نداشتیم/ استقبال ناشران عرب از ادبیات معاصر ایران
مدیر آژانس ادبی دایره مینا میگوید: متأسفانه برنامهریزی مستمری برای حضور در بازار جهانی کتاب نداشتیم، برخی نقاط عطف وجود داشت که ادامه پیدا نکرد.
این در حالی است که به اذعان کارشناسان، سرمایهگذاری و زمینهسازی برای حضور نشر ایران در بازار جهانی از مهمترین مصادیق اقتصاد مقاومتی است، یکی از محفلها برای این سرمایهگذاری نمایشگاههای کتاب است، همه ساله نمایشگاههای مختلف و بزرگی در سطح جهان برگزار میشود که هر یک به فراخور میزبان ناشران و مدیران آژانسهای ادبی از سراسر جهان برای خرید و فروش رایت هستند. نمایشگاه کتاب تهران اما به عنوان بزرگترین رویداد فرهنگی خاورمیانه در اغلب دورهها از این ویژگی کمتر برخوردار بوده است. بازار جهانی کتاب در نمایشگاه کتاب تهران در اغلب دولتها با انتقاد بدنه نشر مواجه شده است. در این دوره نمایشگاه کتاب تهران که شنبه هفته گذشته به کار خود پایان داد نیز اگرچه نمایندگانی از کشورهای عربی حضور داشتند، اما این حضور انتقاد برخی از فعالان بازار جهانی ایران را به همراه داشت. انتقاداتی که بخش بازار جهانی را بخشی کمرنگ و حاشیهای در این دوره نمایشگاه عنوان میکردند.
پس از فروکش کردن تب و تاب نمایشگاه کتاب، احمد ذوعلم، مدیر آژانس ادبی دایره مینا، در رابطه با مسیری که ایران برای حضور در بازار جهانی کتاب پیموده و سودآوری این بازار به اچند سوال پاسخ داد. ذوعلم که آژانس ادبی نوپایی را مدیریت میکند، معتقد است که بخش بازار خارجی نمایشگاه کتاب تهران اگرچه مثمرثمر بود اما ظرفیت نشر ایران میطلبد که یک فرایند مستمر چندین ساله برای معرفی ایران به جهان در حوزه نشر وجود داشته باشد.