برگزاری موفق یک نمایشگاه مجازی/ بخش اعظم نمایشگاه قرآن کریم بخش محتوایی بود نه بخش فروش
مدیر روابط عمومی نمایشگاه مجازی قرآن کریم در گفتگو با دانشجو؛
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- فاطمه قربانی رضوان؛ بیست و هفتمن دوره نمایشگاه بین المللی قرآن کریم به دلیل شیوع ویروس کرونا به صورت مجازی و غیرحضوری در ده روز از ۱۱ تا ۲۲ اردیبهشت ماه برگزار گردید. این نمایشگاه که سال گذشته بنا به شرایط شیوع بیماری کرونا تعطیل شد امسال به همت معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با استفاده از تجربه برگزاری سایر نمایشگاههای مجازی کتاب به صورت مجازی میزبان علاقمندان بود.
این نمایشگاه مجازی با شعار قرآن، رشد و رویش با بخشهای محتوای خلاقانه موسسات و مراکز گوناگون فرهنگی در سطح ملی سبب رضایت مخاطبان شد. به گونهای که طبق آمار، بیش از ۳ میلیون مراجعه در ۱۲ ساعت ابتدایی آغاز به کار نمایشگاه مجازی قرآن کریم ثبت شد.
سید فخرالدین اسماعیلی مدیر روابط عمومی نمایشگاه مجازی قرآن کریم در گفتگو با دانشجو در خصوص شیوه برگزاری اولین دوره نمایشگاه مجازی قرآن کریم گفت: سال گذشته برنامه ریزیهای اولیه و مبنایی را برای برگزاری نمایشگاه حضوری انجام داده بودیم و در حین تکمیل برنامه ریزیها بودیم که متاسفانه شرایط کرونایی بر کشور حاکم شد و عملا ما نتوانستیم در ماه مبارک رمضان با توجه به شرایط نمایشگاه حضوری را برگزار بکنیم. اما از همان زمان پیش بینی برگزاری یک نمایشگاه مجازی فارغ از شرایط کرونایی و اضطرار در معاونت شده بود.
وی افزود: طبیعتا، چون نمایشگاه مجازی برای اولین بار بود نیاز به مطالعات جدی و پژوهشهای زیرساختی داشت چند ماهی طول کشید که این مطالعات انجام شد. تیمهای فنی و برنامه ریزی جلسات متعددی گرفتند و هم افزاری فکری بالاخره تصمیم بر این شد که ما امکان برگزاری نمایشگاه مجازی را داریم.
اسماعیلی ضمن اشاره به استقبال از نمایشگاه مجازی کتاب و استفاده از تجربیات برگزاری این نمایشگاه گفت: متعاقبا وزارت فرهنگ و ارشاد تصمیم گرفت نمایشگاه مجازی کتاب را برگزار کند. از نمایشگاه مجازی کتاب هم استقبال خوبی شد و زیرساخت خوبی هم برای فروش کتاب را فراهم کرد. به همین خاطر در بخش فروش نمایشگاه مجازی قرآن کریم ما تصمیم گرفتیم که از همان بخش فروش نمایشگاه مجازی کتاب که امتحان و آزمایش خود را پس داده استفاده کنیم که با چالش کمتری رو به رو شویم. اما یک تفاوت عمدهای که نمایشگاه مجازی قرآن کریم با نمایشگاه کتاب دارد این است که بخش اعظم نمایشگاه قرآن کریم را بخش محتوایی آن میدانیم و نه بخش فروش.
وی ادامه داد: شعار ما همیشه این بوده است که نمایشگاه فروشگاه نیست. ما معمولا درصدد این بودیم که آخرین دستاوردهای قرآنی کشور را در نمایشگاه به معرض نمایش بگذاریم که در نمایشگاه مجازی طبیعتا با توجه به جنس کار و نوع زیرساختی که وجود دارد ما به سمت برنامههایی که امکان ارائه به صورت مجازی دارند رفتیم. به همین خاطر در بخش محتوایی نشستهای وبیناری را داشتیم، به سمت نرم افزارها و سایتهایی که محصول و خدمات داشتند چه خدمات آموزشی، چه خدمات مشاوره ای، رفتیم و الحمدلله موفق هم بودیم.
اسماعیلی با تاکید بر اینکه این دوره برگزاری نمایشگاه بازخورد منفی نداشت بیان داشت: الحمدلله هیچ بازخورد منفی به سمت نمایشگاه مجازی قرآن کریم نداشتیم. با کسانی که ارتباط داریم همچنان نمایشگاه را یک نمایشگاه موفقی میدانند. بالاخره ملاحظهی اجرا و برگزاری بار اول را هم ما باید داشته باشیم. اما با همهی این وجود نمایشگاه یک نمایشگاه موفقی بود. جهان به سمت مجازی شدن حرکت میکند. عمدهای فعالیتهای بشر به سمت مجازی شدن پیش میرود و عملا ما هر روز در فضای مجازی با چالش نو شدن مواجه هستیم.
وی در ارتباط با مزایای نمایشگاه مجازی گفت: نمایشگاه مجازی کاملا یک مزایا است. از مزایای نمایشگاه مجازی ضریب نفوذ آن در دل روستاهای دور افتاده و کسانی که سالها نمیتوانستند در نمایشگاه حضوری شرکت بکنند بود. سرعت انتقال دادهها درکنار ضریب نفوذ قابل توجه هست. امکان دسترسی به خیلی ازکتابها و محصولاتی که شاید تمرکزشان در تهران و نمایشگاه حضوری نیز وجود نداشت از طریق نمایشگاه مجازی این دسترسی از تمام کشور به تمام کشور به وجود آمد.
وی افزود: دوستان ما شرایطی را برای خرید از خارج کشور فراهم کرده اند که این محصولات را بتوانند از طریق پست ارسال کنند. از دیگر مزایای نمایشگاه مجازی استمرار آن است. باتوجه به محدودیتهای نیروی انسانی، بودجه و زمان نمایشگاه حضوری و فیزیکی تا یک مدتی دوام و بقا دارد، اما استمرار نمایشگاه مجازی با توجه به زیرساختی که فراهم کرده است این امکان را حداقل در بخش محتوایی میدهد که سایتها کار کنند و هر زمان که مخاطبان بخواهند به سایتهای با ارائهی خدمات و محصولات قرآنی مراجعه کنند. شرایط استمرار یکی از مزایای خوبی است که عملا بعد از ماه مبارک رمضان این آمادگی را ما داریم که حوزه محتوایی را استمرار بدهیم.
این دوره از نمایشگاه مجازی قرآن کریم در دو بخش اصلی فروشگاهی و محتوایی به ارائه خدمات پرداخت. در بخش فروشگاهی فروش کتابهای چاپی شامل قرآن کریم به معنای عام، حوزه دین و دفاع مقدس و تمام کتابهای مربوط به این حوزه که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز داشتند در این نمایشگاه مجازی عرضه شد که تعداد آن بالغ بر ۴۰ هزار اثر عنوان شده است. در این دوره از فروش و عرضه پوشاک عفاف و حجاب به شکل قابل توجهی پرهیز شده بود.بخش محتوایی شامل نگارخانهای با صدها اثر ممتاز هنری برای نخستین بار در یک نمایشگاه با چنین مجموعهای برای عموم مردم به نمایش گذاشته شد. بخش مشاوره قرآن، بخش آموزش مجازی، بخش کودک و نوجوان و... از دیگر بخشهای ارائهشده در مجموعه محتوایی نمایشگاه بود. در این بخش ۴۵۰ موسسه و مرکز قرآنی و ۵۴۵ ناشر در بخش فروشگاهی نمایشگاه مجازی قرآن کریم حضور داشتند.