دلایل غیبت ایران در مسابقات قرآن جایزه بزرگ دبی چیست
تنها برگزارکنندگان مسابقات بینالمللی قرآن جایزه بزرگ دبی میتوانند به این سوال که «چرا از ایران برای حضور در این رقابتها دعوت نشده است؟» پاسخ دهند. دلایلی که کسی نمیداند بر اساس سیاسیکاری بوده یا جدی گرفته نشدن مسابقات دبی از سوی ایرانیها یا موردی دیگر.
پس از اینکه نمایندگان ایران در بخش آقایان مسابقات امارات طی سالهای متمادی موفق به کسب رتبه قابل توجهی نشدند، شائبه سیاسی بودن نتایج مسابقات امارات نزد مسئولان امر تقویت شد، آنها برای مقابله با این سیاست تصمیم گرفتند تا عمدتاً نوجوانان را به دو رقابت در بخش بانوان و آقایان اعزام کنند. دلیل دیگر اعزام قاری نوجوان به مسابقات امارات به خصوص در بخش بانوان به دلیل محدودیتهای بانوان ایرانی برای پخش نشدن صدا در سالن مسابقات است.
این دو دلیل که البته هیچگاه به صورت رسمی از سوی مسئولان اعزام قاریان و حافظان به مسابقات بینالمللی اعلام نشد، باعث شد تا طی یک سیاست نانوشته همواره حافظان نوجوان به مسابقات بینالمللی کشور اعزام شوند. سیاستی که نه تنها در بخش بانوان به طور کامل اجرا شد بلکه در بخش آقایان نیز رفته رفته به سیاست قالب تبدیل شد به طوری که در چند دوره اخیر شاهد حضور حافظان نوجوان در این مسابقات بودهایم.
در چهار دوره گذشته مسابقات بینالمللی قرآن کریم جایزه بزرگ دبی که نام «فاطمه بنت مبارک» همسر حاکم دبی نیز نامگذاری شده است، حافظان زیر ۱۰ سال از ایران حضور یافتهاند. در سال ۱۳۹۶ که اولین دوره این مسابقات بود، حنانه خلفی از ایران به این مسابقات اعزام شد؛ حاصل این حضور رتبهای بهتر از دهمی نبود. در سال ۱۳۹۷ نیز زهراسادات حسینی از ایران حضور داشت که نتوانست موفق به کسب رتبهای شود.
اما در چهار دوره حضور بانوان نوجوان ایرانی در مسابقات بینالمللی قرآن جایزه بزرگ دبی، بهترین رتبه را زهرا خلیلی ثمرین، نماینده ایران در سومین دوره این مسابقات که سال ۱۳۹۷ برگزار شد، کسب کرده است. این حافظ روشندل کل قرآن کریم در آن سال موفق به کسب رتبه چهارم شد.
زینب فیضی، آخرین نماینده ایران در مسابقات بینالمللی قرآن جایزه بزرگ دبی بوده است. وی در سال ۱۳۹۸ و در حالی که کمتر از ۱۰ سال سن داشت به این مسابقات اعزام شد و در نهایت نیز موفق به کسب رتبه قابل توجهی نشد.
در سال ۱۳۹۹ نیز این مسابقات به دلایل شرایط کرونایی برگزار نشد و در سال ۱۴۰۰ نیز بدون دعوت از نمایندگان ایران برگزار شده است. سوالی که مطرح میشود این است که دلیل عدم دعوت از حافظان ایرانی چه چیزی میتواند باشد؟
بر اساس گزارش ایکنا، درصدد پیگیری این موضوع از رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در امارات متحده عربی بودیم که اعلام شد، پنج سالی است که ایران در کشور امارات رایزن ندارد. بدون شک تنها برگزارکنندگان مسابقات بینالمللی قرآن جایزه بزرگ دبی هستند که میتوانند دلایل خود مبنی بر عدم دعوت از حافظان ایرانی را اعلام کنند و انتشار هر دیدگاه دیگری از سوی مراجع داخل کشور تنها گمانهزنی در مورد این عدم دعوت است. با این وجود تلاش شده است تا از مهدی قرهشیخلو، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در مورد دلایل عدم دعوت از نمایندگان در این مسابقات پرسیده شود.