X
مقالات فیش حج
لزوم ایجاد تغییر الگوی کشت در اصفهان؛ پیشرفت نیازمند نگاهی فراملی است

لزوم ایجاد تغییر الگوی کشت در اصفهان؛ پیشرفت نیازمند نگاهی فراملی است

گروه استان‌ها- در بخش کشاورزی مشکلات زیادی پیش روی کشاورزان قرار دارد که به نظر می‌رسد تغییر الگوی کشت از راه های اجرایی و قابل اجرا در اصفهان باشد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم در اصفهان، مجید نادرالاصلی در نخستین اجلاس روسای شورای اسلامی روستاها و شهرهای شهرستان اصفهان و هم‌اندیشی با محوریت اشتغال، گردشگری و صنعت کشاورزی اظهار داشت: اصفهان با جمعیت 5 میلیون جمعیت نفر، در مرکز کشور و در 8 راه کشور قرار دارد. این شهرستان ظرفیت‌های زیادی در حوزه‌های کشاورزی، صنایع دستی، گردشگری و پوشاک و نساجی دارد که در سال‌های اخیر به این ظرفیت‌ها بی‌توجهی شده است.

وی افزود: صنعت بزرگ اصفهان اگر چه برای کشور درآمدزا بوده اما برای اصفهان جز بیماری و مهاجرت‌پذیری نداشته است. آب از دهه 70 به استان دیگر بدون در نظر گرفتن جایگزین آن  منتقل شده و باید در مدیریت شهری فکری صورت گیرد. مشکلات مختلفی مانند حاشیه‌نشینی، خشکسالی، مهاجرت ، آلودگی هوا و زیست محیطی و فرونشست غالب شده است.

رئیس شورای اسلامی شهرستان اصفهان بیان کرد: امیدواریم با هم‌افزایی و هم‌فکری و ایجاد گروه مجازی با همکاری روسای روستاها و شهرستان اصفهان، ایده‌ها و راهکارهای مستند جمع‌آوری و همگان از این تجارب استفاده و بهره ببرند.

ضرورت توسعه کسب و کارهای روستایی و کشاورزی مبتنی بر دانش

امیر رضا نقش در این همایش با اشاره در نظر گرفتن بیانیه دوم انقلاب اظهار داشت: امید به آینده جان کلام بیانیه دوم انقلاب است. هر چند منکر  آسیب‌ها و مشکلات  نیستیم اما ناامیدی ما را دشمن شاد می‌کند. باید امیدوارانه در میدان عمل و اقدام قرار بگیریم.

وی افزود: ما در معاونت امور اقتصادی بیشتر بحث‌های سرمایه‌گذاری و زمینه‌های تسهیل‌گری و مسائل و مشکلات بخش‌های تولیدی و اصناف را احصا و راهکارها و اولویت‌ها را پیگیری می‌کنیم.

معاون امور اقتصادی استانداری اصفهان بیان کرد: زمینه‌های قانونی و کارگروه‌های خوبی در زمینه تسهیل کسب و کارهای روستایی داریم که با تعامل شوراهای روستایی و فرمانداری و استانداری اتفاقات مثبتی می‌افتد.

وی در خصوص رویکرد مدیریت توسعه روستایی شهرستان اصفهان ادامه داد: نقش روستاها در توسعه پایدار هماهنگ با محیط زیست، بررسی نیازهای روستایی، ارائه طرح‌ها و پیشنهادات برای جلب مشارکت‌ها در حوزه‌ توسعه‌ای است.

نقش تصریح کرد: باید به سمت کسب و کارهای مبتنی بر دانش رویم و نیاز به مشاغل غیر از کشاورزی نیز داریم. سهم روستانشین شهرستان اصفهان3.63 درصد یعنی حدود 80 هزار نفر در بخش مرکزی شهرستان اصفهان و 96.37 در بخش مرکز شهرستان است. میزان بیکاری در کل شهرستان 13.4 درصد است که نسبت به میانگین کشور که 12درصد است، در وضعیت بد بیکاری است. این درحالی بوده که در بعضی استان‌ها این نرخ به 6 درصد رسیده است.

وی با اشاره به راهبردهای توسعه روستایی اضافه کرد: بحث ایجاد شهرک‌های گلخانه با ایجاد اشتغال و به صورتی که بارگزاری اضافی آب صورت نگیرد، موثر است. همچنین بحث منطقه ویژه اقتصادی در شرق اصفهان مغفول مانده که می‌تواند منجر به ایجاد اشتغال شود.

معاون امور اقتصادی استانداری اصفهان با اشاره به توسعه بوم‌گردی و گردشگری بیان کرد: طرح‌هایی در زمینه گردشگری و توسعه بوم‌گردی ارائه شده است. استانداری دستگاه اجرایی نیست. در واقع هماهنگ‌کننده و رفع‌کننده مشکلات و معضلات و تسهیل‌کننده است. برای اجرا باید دستگاه‌ها و نهادها به خط شوند.

وی افزود: بحث‌هایی برای اعطای وام با هدف توسعه کسب و کارهای خانگی و روستایی صورت گرفته است. قابلیت‌ها و تنگناها در بخش‌های کشاورزی، خدمات و صنعت و گردشگری انجام شده است.

نقش با اشاره به قابلیت‌های گردشگری اصفهان بیان کرد: در بحث فرش و موضوعات صادرات، گمرک و  بیمه مشکلاتی وجود دارد که می‌تواند با رفع مشکلات، ظرفیت‌های اشتغال خوبی ایجاد کند.

وی با اشاره به تنگناهای بخش کشاورزی تصریح کرد: کمبود آب، کمبود سرمایه در گردش، کمبود ترویج و آموزش کشاورزی، بهره‌وری و هزینه‌های بالای تولید و عدم تکمیل زنجیره تولید و فرآوری در بخش کشاورزی و دام وجود دارد.

معاون امور اقتصادی استانداری اصفهان در خصوص اولویت‌ها و ظرفیت‌های کشاورزی ادامه داد: پرورش شترمرغ، کشت جایگزین باغات پسته ، توسعه کشت زعفران و گیاهان دارویی، بسته‌بندی و صنایع تبدیلی و تکمیلی مد نظر قرار گیرد. 

وی تصریح کرد: در وضعیت کنونی چاره‌ای جز تغییر الگوی کشت نیست، به دلیل تغییر اقلیم و کمبود آب طرح‌هایی پیشنهاد شده که محصولات آب بر مانند سیب زمینی، یونجه، گندم به میزانی که تاثیر بر تولید استان نداشته باشد کاهش یابد و کشت‌های با نیاز آبی کمتر مانند ارزن، جو، گلرنگ، پسته و جو مخصوص دام جایگزین شود. برای مثال در استان اصفهان 70 هزار هکتار گندم که محصول استراتژیک نیز هست، کشت می‌شود. با کاهش 10 هزار هکتار از گندم، یعنی کاشت 60 هزار  گندم و جایگزینی محصولات کم آب می‌توان تولید را در این محصولات افزایش داد.

بیشتر بخوانید

تکمیل طرح‌ها در روستاهای بخش مرکزی شهرستان اصفهان منتظر تزریق اعتبار

رئیس شورای اسلامی بخش مرکزی شهرستان اصفهان با اشاره به ویژگی‌های روستاهای این بخش شهرستان اظهار داشت: در بخش مرکزی شهرستان اصفهان 80 روستا و 3 شهر وجود دارد و 220 هزار نفر جمعیت دارد که با وجود اتباع خارجی که جزو جمعیت محسوب نمی‌شود، 300 هزار جمعیت دارد.

وی با اشاره به حضور 90 درصدی و تعیین‌کننده بودن روستاهای این بخش در انتخابات‌ها افزود:  این روستاها بزرگترین تولیدکننده صیفی جات و کارخانجات تولیدی بوده اما هیچگونه سرمایه‌گذار برای کمک نداشتیم.

حسن نائبی با اشاره به وضعیت خشکسالی بیان کرد: با وجود کم آبی در روستاها با مشکلات زیادی از جمله مهاجرت از روستا رو به رو شدیم و خانواده‌ها به دلیل شرایط اقتصادی در معرض فروپاشی هستند.

وی خاطر نشان کرد: امیدوارم با حضور نیروهای انقلابی، به درد و دل و دغدغه‌های مردم در روستاها رسیدگی کنند و اقدامات موثری برای مردم زحمت‌کش و بی‌ادعا داشته باشیم.

هر خدمتی در شهر باید با حفظ هویت در روستا ارائه شود

شهردار اصفهان در این اجلاس با بیان اینکه کلانشهرها و مردمش در آستانه دلزدگی از شهرنشینی است، اظهار داشت: در مردم شهرها میلی برای گریز از شهرهای پر از دود و ازدحام ایجاد شده و به شدت تمایل برای مهاجرت معکوس و برگشت به مناطق بکر ایجاد شده است.

علی قاسم زاده افزود: این تمایل فرصتی طلایی برای روستاها است که روستاها شخصیت و هویت خود را گم نکنند. هر روستا هویت و تاریخ و شخصیتی دارد که این روایت تاریخی باید کشف و معرفی شود.

وی بیان کرد: اهالی روستا باید با این روایت تاریخی و هویتی آشنا شده و آن را حفظ کنند، از طرفی برای کسانی که به روستا مهاجرت می‌کنند و یا مقیم می‌شوند، جالب است.

قاسم زاده اضافه کرد: البته روستا باید روستا بماند، این به معنی محروم ماندن از امکانات نیست، بلکه هر خدمتی در شهر وجود دارد، باید به نسبت آن در روستا نیز این خدمت به مردم ارائه شود. شهرداری آماده است تا در فعال و جذاب شدن روستا خدماتی را انجام دهد.

وی خاطرنشان کرد: امیدواریم تسهیلات لازم به کار گرفته شود تا شهر و روستایی که باید در کنار  هم مفهوم یابند، تحقق یابد و شاهد آبادانی و امید و نشاط در ابعاد مختلف باشیم.

روسای شورای شهر و دهیاری‌ها برای جذب و مشارکت بخش خصوصی همت کنند

فرماندار اصفهان با اشاره به اینکه شورای شهر پلی بین مردم و مسئولان هستند، اظهار داشت: باید برای حل مشکلات مردم و با کمک مسئولانی که از جنس مردم هستند، گفتمان واحدی ایجاد شود. توسعه روستا در اختیار روسای شورای روستا است و باید با به‌کارگیری ظرفیت‌های روستایی این توسعه انجام شود.

وی افزود: بدون توجه به موضوعات فرهنگی امکان توسعه روستا وجود ندارد همچنین بدون توجه به توسعه زیرساختی و اجتماعی امکان توسعه عمران نیست. همچنین باید نسبت به جذب و مشارکت بخش خصوصی همت کنیم. مشارکت فقط مربوط به بخش خصوصی نیست بلکه در ابعاد مختلف باید اتفاق بیافتد.

محمدعلی احمدی بیان کرد: باید در پیشرفت‌ها نگاه فراملی داشته باشیم. در مدیریت بحران و مسائل عمرانی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و ابعاد مختلف شهر و روستا نیاز به تعامل و هم‌افزایی چند جانبه وجود دارد.

وی با اشاره به گام دوم انقلاب و  مخاطب قرار دادن تمامی شهروندان، مدیران، اعضای شورای شهر و مسئولان خاطرنشان کرد: باید در محوریت‌های مختلف این بیانیه توجه شود و با تشکیل اتاق‌های اندیشه ورز و حضور جوانان و نخبگان مشکلات و چالش‌ها را بررسی و برای رفع آن و اجرای بیانیه گام دوم انقلاب تلاش کرد.

انتهای پیام/163/ ع

  • نظرات
برای دادن نظر لطفا وارد شوید و یا ثبت نام کنید