کتابی جامع درباره اخبار غیبی شهادت امام حسین(ع) و ثواب زیارت کربلا
کتاب کاملالزیارات، مجموعه روایاتى از ائمه علیهمالسلام درباره شیوه زیارت رسول خدا صلى الله علیه و آله و دیگر امامان و نیز ثواب و فضل آن است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کتاب «کاملالزیارات» منسوب به إبنقولِویه قمی است. وی از بارزترین چهرههاى راویان شیعه در قرن چهارم هجرى شمرده میشود. ابنقولویه یکى از بهترین شاگردان محمد بن یعقوب کلینى و از برجستهترین مشایخ شیخ مفید است. روایات این اندیشمند شیعی در طول هزار سال پیوسته در مجموعههاى روایى بزرگ شیعه نقل شده و به آن استناد مىشود. علما و فقهاى شیعه براى او احترام خاصى قائلاند و توثیق بسیارى از روات شیعه به دلیل روایت او از آنها است. شیخ مفید از دریاى علمش بهرههاى فراوان برده و او را بسیار ستوده است. نجاشى، یکى از بزرگترین روات شیعه درباره ایشان مىگوید «هر زیبایى و علمى که مردم را با آن وصف کنی، برتر از آن را در جعفر بن محمد بن قولویه خواهى یافت.» شیخ طوسى در کتاب «الفهرست»، او را شخصیتى مورد اطمینان و داراى تألیفاتى فراوان، به تعداد ابواب فقه معرفی میکند. ابنطاووس درباره ایشان مىفرماید «وى راوى راستگویى است و همه اتفاق بر امانت او دارند.»
اما درباره کتاب «کاملالزیارات» نجاشى از این کتاب تعبیر «الزیارات» را به کار میبرد و شیخ طوسی در «الفهرست» خود از این کتاب به عنوان «جامعالزیارات» یاد کرده است؛ اما مشهورترین نام آن، «کاملالزیارة» است، اگر چه به آن «کامل الزیارات» و «کتاب المزار» هم گفتهاند. کتاب کاملالزیارات، مجموعه روایاتى از ائمه علیهمالسلام درباره شیوه زیارت رسول خدا صلى الله علیه و آله و دیگر امامان و نیز ثواب و فضل آن است. از ویژگىهاى مهم این کتاب، توثیقِ عام روات آن است، یعنى إبنقولویه در آغاز کتاب، تمام روات آن را توثیق کرده و این مسئله کمکى بزرگی براى توثیق بسیارى از روات شیعه است که نامى از آنها در کتابهاى رجالى نیامده یا توثیق نشدهاند. این کتاب، از مهمترین منابع روایى ما در این زمینه و یکى از معتبرترین مراجع کتب دعا و زیارات متأخرین مانند «مفاتیح الجنان» شیخ عباس قمى است. کلام علامه مجلسى درباره این کتاب مىفرماید «کتاب کاملالزیارات از اصول معروف و مشهور میان فقهاى شیعه است.»
ابنقولویه در این کتاب به تفکیک نام معصومین علیهمالسلام بابی را اختصاص داده و ذیل هر باب روایاتی درباره کیفیت و ثواب زیارت آن معصوم نقل میکند و یا به مسائل پیرامونی آن میپردازد؛ مثلاً در باب مربوط به امیرالمؤمنین علیهالسلام ابتدا درباره دلالت بر وجود قبر امیرالمؤمنین، روایاتی را نقل میکند و بعد به بیان احادیث مربوط به زیارتنامه حضرت میپردازد. همچنین در باب زیارت امام حسن و امام حسین علیهما السلام، ابتدا روایاتی را درباره محبوبیت این دو امام بزرگوار نزد رسول خدا بیان میدارد.
اما شاید آنچه بر جذابیت این کتاب افزود و آن را بیشتر در تاریخ ماندگار کرد، نقل احادیث خاص ایشان درباره امام حسین علیهالسلام است به گونهای که بیشتر از دو سوم کتاب اختصاص به این امر دارد؛ یعنی کل ابواب این کتاب 108 عنوان است. باب 13 تا 98 یا به عبارتی 85 باب اختصاص به امام حسین (ع) دارد و مابقیِ 23 باب در بین سایر معصومین علیهمالسلام تقسیم شده است؛ اما از جمله موضوعاتی که إبنقولویه در باب مربوط به اباعبدالله (ع) به آن میپردازد، عبارتند از: خبر دادن جبرئیل علیهالسلام از شهادت امام حسین، آگاه بودن انبیاء از شهادت اباعبدالله، آگاهى فرشتگان از شهادت، گفتار امیرالمؤمنین علیه السلام راجع به شهادت امام حسین؛ گریستن تمام مخلوقات بر امام، گریستن فرشتگان بر امام حسین، نوحهسرائى طائفه جن، نفرین و لعنت کردن کبوتران در حق قاتلین امام، ثواب کسى که بر اباعبدالله گریه کند، زیارت فرشتگان در قبر امام، فضیلت و اجر نماز فرشتگان براى زائرین قبر مطهر، کرامت خداوند تبارک و تعالى در حق زوار امام، ایام زیارت امام حسین جزء عمر زائر شمرده نمىشود، ثواب کسى که از روى شوق به زیارت حضرت امام حسین برود، زیارت امام حسین گناهان را محو مىکند،کیفیت خواندن نماز نزدیک قبر حضرت امام حسین، حائر حسینى از مواضعى است که دعاء در آن محبوب خدا است، مکان و کیفیت اخذ تربت قبر حضرت، مکروه بودن جفاء نسبت به زیارت قبر حضرت امام حسین.