«حکمرانی شیشهای» ۹| پرونده شفافیت؛ آروین در گفتگو با دانشجو: تعارض منافع ساختاری مانع تحقق شفافیت است/ علت تحقق شفافیت شهرداری تهران، پیگیری شورای شهر بود
عضو سابق شورای شهر تهران گفت: ذی نفع اصلی شفافیت مردم هستند در حالی که سازمان یافته نیستند. اما کسانی که از عدم شفافیت سود میبرند بسیار سازمان یافته هستند، کافی است مصوبهای خلاف منافعشان تصویب شود سریع همهی نیروها و منابعشان را علیه آن بسیج میکنند.
خبرگزاری دانشجو: در شفافیت شورا با یک دوگانه شفافیت شهرداری و شورای شهر مواجهه هستیم، اساسا چرا این دوگانه وجود دارد؟ چرا بعضا کفه شفافیت شهرداری سنگینتر است؟
آروین: شفافیت، یکی از مهمترین راهحلهای مسائل کشور ما در حوزههای مختلف است. شفافیت مسئلهای است که که معمولا میگویند بماند برای بعد، در حالی که اگر ما در همه ارکان، عملکردها و فرایندهای کشورمان در نهاد دولت و در نهاد پارلمانی شفافیت را پیگیری و محقق کنیم، خیلی از مسائل حل میشود. بسیاری از هدررفت منابعی که باعث میشود مسائل ما حل نشود به واسطه عدم شفافیت است.
شفافیت شورا و شهرداری دو وجه دارد؛ در شورا اصلیترین کاری که انجام میشود بحث سیاستگذاری و رای نمایندگان است. در شورای پنجم اصلیترین شفافیتی که در حوزه شورا پیگیری کردیم، شفافیت آراء بود. چون مهمترین کار نماینده در دوره چهار ساله تصویب یا عدم تصویب مصوبات است. شفافیت آراء در میان مدت و بلند مدت به مسئولیت پذیری بیشتر نماینده نسبت به آرای خودش منجر میشود. در حوزه مجلس هم اصلیترین بحثی که پیگیری میشود؛ شفافیت آراء است. چون یک نهاد پارلمانی به لحاظ گردش مالی خیلی کوچکتر از آن است که بخواهیم مهمترین رکن را بُعد مالی در نظر بگیریم. در مجلس یا شورا به لحاظ فردی ارقام ممکن است جدی باشد؛ ولی بودجه 50 هزار میلیاردی شهرداری در مقایسه با بودجه چند ده میلیاردی شورای شهر نشان میدهد بعد مالی مسئله چقدر متفاوت است. هر چه قدر قراردادهایی که بسته میشود یا هزینهای که میشود باعث عدم شفافیت باشد، قابل مقایسه با گردش مالی که در مجموعه نهادهای اجرایی هست، نیست.
در دولت نیز همینطور است؛ در نهادهای پارلمانی اصلیترین بحث در شفافیت، شفافیت آراء است. اعمال نفوذ نکته مهم این ماجرا به شمار میآید. به این معنا که اگر اعضای شورا در قراردادهای چند ده میلیاردی شهرداری اعمال نفوذ کردند، در آن صورت فساد دامن گیر نهاد ناظر و نهاد سیاستگذار هم خواهد شد. این را چه طور باید پیگیری کنیم؟ بحث تعارض منافع اصلی ترین مانع برای این شفافیت است. وقتی اعضای شورای شهر یا نمایندگان مجلس اعمال نفوذ میکنند که نزدیکان یا حامیان سیاسی شان سمت بگیرند، یا شرکتهایی که در واقع به نوعی با این اعضا مرتبط هستند قراردادهای شهرداری را منعقد کنند، چنین چیزی مصداق واضح تعارض منافع است.