روایتی از زندگی یک قاری قرآن شهید
گروه فعالیتهای قرآنی ــ شهید غلامعلی ترابی یکی از قاریان برتر دهههای ۵۰ و ۶۰ شهر مقدس مشهد بود که در این نوشتار به مناسبت سالروز شهادتش به بیان شخصیت قرآنی او پرداختهایم.
غلامعلی ترابی، یکی از قاریان برتر مشهد بود که در اوایل دهه ۶۰ قرائتهای او مورد توجه و تجلیل بسیاری اساتید و قاریان قرآن مشهد قرار گرفت و همزمان رشادتهای این رزمنده سپاهی در جبهههای نبرد با بعثیها نیز متوجه بود.
فخرالسادات علوی، همسر شهید ترابی در گفتوگو با ایکنا از خراسان رضوی، اظهار کرد: شهید ترابی از ایام کودکی خود کار آموزش قرآن را در محضر پدرش پیگیری کرد در همان سن کودکی و پس از تغییر محل سکونت از همتآباد به شهر مشهد آموزشهای تخصصی قرائت قران را در محضر اساتید مشهدی دنبال کرد.
همسر شهید دارابی در ادامه گفت: ایشان علاقه زیادی به تحصیل در حوزه علمیه داشت اما به دلایلی نتوانست به تحصیل خود در حوزه پردازد اما همواره وقت خود را صرف مطالعه کتابهای از جمله آثار شهید مطهری و آیت الله دستغیب میکرد.
قرائت قرآن در جلسات قرآن مختلف مشهدالرضا
علوی بیان کرد: شهید ترابی همواره کار قرائت قرآن را در جلسات قرآن فرهنگیان، خیاطها، جامعه قاریان حسینیه راهآهن مشهد دنبال میکرد و البته در محافل قرآنی حرم مطهر رضوی نیز تلاوت داشتند؛ اشتغال ایشان پیش از انقلاب در صنف خیاطها بود و پس از انقلاب به جهت احساس نیاز، به فعالیت در یک کادر انقلابی و سپاه پیوست و کار خود در این نهاد را آغاز کرد و جهت مبارزه با منافقین به شهرهای قائن و گنبد مسافرت کرد.
همسر شهید دارابی اظهار کرد: وقتی جنگ شروع شد به سرعت خود را به جبهههای جنگ رساند، قاریان قرآن و شاگردان ایشان در آن ایام خیلی اعتراض میکردند و می گفتند شما باید کار در آیات قرآن را در مشهد پیگیری کنید، اما ایشان پاسخ میداد در حال حاضر اولویت با جبهه رفتن و جنگیدن است.
وی گفت: البته شهید ترابی در جبهه نیز فعالیت قرآنی را پیگیری میکرد سال ۶۴ در مسابقات قرآن سراسر کشور که در شهر اهواز برگزار میشد، توانست عنوان قاری برتر کشور را کسب کند و از همین مسابقات نیز جایزه سفر به حج را به دست آورد.
آرزوهای یک قاری شهید
همسر شهید ترابی ادامه داد: شهید ترابی اهل شعر گفتن و مداحی نیز بود و در همان ایام در جلساتی که مداحان و شاعران اهل بیت نیز داشتند شرکت میکرد، ایشان همیشه میگفت من دو آرزو دارم یک اینکه به حج بروم و دیگر اینکه شهید بشوم که البته هردو این آرزوها را در همان ایام مبارزه علیه رژیم بعث به دست آورد.
علوی در ادامه گفت: شهید ترابی به آموزش قرآن خیلی اهمیت میداد همیشه در رفتوآمدهای فامیلی به بهانههای مختلف بحث را به آموزش قرآن میکشید آموزشهایی را به بچههای فامیل ارائه میکرد در این جلسات صمیمی بچهها با روخوانی و همخوانی آیات قرآن را یاد میگرفتند.
وی افزود: تلاوت ایشان همیشه مورد توجه و تشویق اساتید و قاریان قرآن مشهد قرار گرفت، شهید ترابی پس از انقلاب به صورت مستمر در جلسات قرآنی مسجد کرامت مشهد شرکت می کرد و با اساتید و قاریان همچون استاد سیدمرتضی ساداتفاطمی و هاشم روغنی همراه بود.
تلاوت قرآن و دعا در رسانه
همسر شهید ترابی در ادامه گفت: تلاوت قرآن و دعاخوانی شهید ترابی بسیار معروف بود و ایشان در همان زمان ادعیه روزانه را در صدا و سیما میخواند و البته تا چندی پس از شهادت ایشان نیز تلاوتهایی از شهید ترابی در صدا و سیما پخش میشد.
وی در رابطه با علاقه همسر شهید خود و حضرت رضا(ع) اظهار کرد: شهید ترابی علاقه بسیار زیادی به حضرت رضا(ع) داشت سعی میکرد تا حد توان نماز خود را در حرم مطهر به جماعت بخواند.
علوی به ولایتپذیری شهید ترابی اشاره کرد و افزود: ایشان عکس امام خمینی(ره) را بالای سر خود نصب کرده بود و نوشته بود سر من فدای قدم تو؛ همیشه به ما توصیه میکرد که دستورات امام را در مسائل مختلف فردی و اجتماعی اجرا کنید.
وی با اشاره به مراسم تشییع پیکر شهید ترابی در مشهد بیان کرد: در مراسم وداع با پیکر ایشان در معراج شهدای مشهد اکثر قرآنیان شهر حضور داشتند و تشییع باشکوهی برای ایشان برگزار شد.
زهره ترابی، فرزند شهید نیز در گفتوگو با ایکنا ضمن تجلیل از شخصیت قرآنی پدر خود اظهار کرد: در همان دوران کودکی و تقریباً کلاس دوم ابتدایی بودم که هدیهای از طرف پدرم برای اینکه قرآن خواندن را یاد گرفتهام دریافت کردم و این اتفاق خاطر من همیشه ماند.
وی گفت: به علت این که من دختر بودم زیاد در جلسات قرآنی آقایان همراه پدر حضور نداشتم اما در جلسه قرآن حسینیه نصرت که همراه پدر شرکت میکردم و برای اولینبار جمعیت زیادی از قاریان را دیدم که در آن جلسه پدرم نیز به تلاوت قرآن پرداخت و پس از شهادت ایشان بار دیگر از من خواستند تا به این جلسه بروم و در مراسم گرامیداشت پدرم با همان لحن کودکانه خود قرآن بخوانم.
فرزند شهید ترابی با اشاره مناسب تشییع پیکر این شهید دفاع مقدس در حرم رضوی افزود: آن روز چهل شهید در مشهد تشییع شدند که آخرین آنها پدر من بود، ازدحام جمعیت زیادی در حرم رضوی به وجود آمده بود در این مراسم از من خواستند تا دکلمه و شعری را بخوانم و اینجا بود که جمعیت زیادی از مردم در حرم گریه میکردند.
گفتنی است، شهید غلامعلی ترابی که فرماندهی طرح و عملیات لشکر ۵ نصر را در کارنامه خود داشت، ۱۵ اسفند ماه ۱۳۶۴ در «مریوان» به شهادت رسید.
یادش گرامی و راهش پر رهرو باد