X
مقالات فیش حج
خلاصه مناسک حج

خلاصه مناسک حج

حج شامل دو بخش است : عمره تمتع و حج تمتع

نحوه انجام حج- راهنمای گام به گام اعمال حج

هر ساله میلیون ها نفر از مسلمانان در سراسر جهان پس از هجرت پیامبر از مدینه به مکه به حج مشرف می شوند. این سفر یک دوره معنوی و جدی از زندگی هر فرد محسوب می شود بسیار هیجان انگیز است. در صورتیکه قصد عزیمت به این سفر را دارید می توانید برای خرید فیش حج از کارشناسان ما کمک بگیرید،اگر شما یکی از این زائران هستید ادامه مطلب را بخوانید. این مقاله یک راهنمای مفید حج است و به شما برای درک جنبه های مختلف زیارت کمک می کند.

مراحل اعمال حج تمتع چیست؟

عمره تمتع پنج عمل دارد :
۱-احرام ؛ ۲- طواف؛ ۳-نماز طواف؛
۴-سعی بین صفا و مروه؛ ۵-تقصیر
حج تمتع ۱۳ عمل دارد:
۱-احرام در مکه
۲-وقوف در عرفات
۳-وقوف در مشعرالحرام (مزدلفه)
۴-رمی جمره عقبه در منا
۵-قربانی
۶-حلق یا تقصیر
۷-طواف حج
۸-نماز طواف
۹-سعی بین صفا و مروه
۱۰-طواف نساء
۱۱-نماز طواف نساء
۱۲-بیتوته در منا
۱۳-رمی جمرات سه گانه (اولی وسطی - عقبی)

مناسک حج تمتع

اعمال حج از چه روزی شروع می شود؟

در اسلام مراسم حج بین 8 تا 12 ذی الحجه انجام می شود. در این ایام حجاج طی روزها و هفته های قبل از زیارت از راه هوایی، دریایی و زمینی به مکه مکرمه سفر می کنند. برای مشرف شدن به این سفر معنوی باید فیش حج تمتع را از مراکز معتبر سازمان حج و زیارت دریافت کنید.

انواع حج

حج بر سه صورت است: تمتع، افراد و قران. در این مقاله ما به اعمال حج تمتع خواهیم پرداخت. جهت اطلاع از قیمت فیش حج تمتع 1403 میتوانید با مشاوران ما در ارتباط باشید.
قبل از شروع حج ابتدا باید نیت کنید، نیت باید فقط برای رضای خدا باشد. این کار نباید به قصد دیده شدن در میان دیگران و یا برای منفعت دنیوی باشد.
بعد وارد حالت احرام (طهارت مناسک) می شوید. برای مردان، احرام به معنای پوشیدن پارچه سفید مشخص شده با یک تکه دور شانه و یکی دور کمر است. خانم ها می توانند هر لباسی که انتخاب می کنند بپوشند و باید حجاب خود را رعایت کنند. اما پوشاندن صورت مجاز نیست. کفش های کاملاً پوشاننده نیز مجاز نیستند. کفش باید به صورت صندل برای مردان و زنان باشد. غسل قبل از احرام مستحب است.
احرام همان حالت معنوی است که وقتی قصد رفتن به حج را کردی وارد آن می شوی. وقتی بیش از سه میلیون زائر به مکه نازل می‌شوند، نباید بین زائران تفاوت ظاهری وجود داشته باشد. همه در نزد خداوند برابرند، چه ثروتمند و چه فقیر و صرف نظر از قومیت. از این رو احکام لباس احرام بسیار ساده و در عین حال سخت است و باید رعایت شود.
هنگامی که به مسجد مقدس الحرام در مکه رسیدید، آماده هستید تا بزرگترین سفر معنوی زندگی خود را آغاز کنید!
عمره
به محض ورود به مکه، ابتدا عمره خود را انجام می دهید، یعنی طواف و سعی خود را انجام می دهید.
طواف
طواف یکی از آداب اصلی زیارت است و به راه رفتن دایره وار در اطراف کعبه در خلاف جهت عقربه های ساعت اشاره دارد. یک طواف از هفت دور کامل تشکیل شده است که هر یک به حجر الاسود شروع و ختم می شود.

سعی بین صفا و مروه
بعد از اینکه طواف خود را انجام دادید، سپس آنچه را که به عنوان سعی شناخته می شود انجام می دهید - پیاده روی و دویدن بین دو تپه صفا و مروه. سعی را در صفا شروع می کنید و به سمت مروه می روید تا زمانی که نشانگر سبز رنگ را ببینید و در آن نقطه تا نشانگر سبز بعدی می دوید و تا رسیدن به مروه به راه رفتن ادامه می دهید. این یک دور کامل می شود. سپس برای تکمیل دور دوم خود به صفا باز خواهید گشت. زمانی که در مجموع هفت دور بین صفا و مروه انجام دهید، سعی شما کامل می شود.
این مراسم مهم به یاد همسر حضرت ابراهیم، ​​هاجر (ع) و مبارزه او در بیابان در جستجوی آب برای فرزندش حضرت اسماعیل (ع) است. سعی نماد مبارزه مستمری است که ما در طول زندگی با آن روبرو می شویم، همان گونه که هاجر (ع) تجربه کرد.
تقصیر(کوتاه کردن مو)
وقتی سعی کامل شد، مردان موهای خود را کوتاه می کنند یا می تراشند. این نشان دهنده اتمام عمره شماست و به شما اجازه می دهد تا تا هشتم ذی الحجه احرام را ترک کنید.

روز اول: هشتم ذی الحجه
روز هشتم ذی الحجه آغاز ایام حج و مرحله بعدی سفر معنوی شماست. خودت را پاک می کنی و یک بار دیگر وارد حالت احرام می شوی.
پس از آماده شدن، شروع به خواندن دعای زیر به نام تلبیه خواهید کرد:
لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ، إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ لاَشَرِيْكَ لَكَ
سپس با گروه حج خود به سمت عرفات حرکت خواهید کرد. خانم ها زودتر محرم می شوند و به سمت عرفات می روند و آقایان بعد از مغرب حرکت می کنند. برای هر کاروان چادرهای مشخصی در صحرای عرفات وجود دارد.

وقوف در عرفات
پس از خواندن نماز صبح در منا، سپس به دشت عرفه می روید، استغفار می کنید و دعا می کنید و روز عرفه را گرامی می دارید که از خداوند برای گناهان طلب آمرزش می کنیم. زائران با رسیدن به دشت عرفه، نماز ظهر و عصر را با هم (به جای چهار رکعت، دو رکعت) می خوانند.
روز عرفه یکی از روزهای مهم مسلمانان است، چنانکه خداوند در سوره مبارکه مائده از روز عرفه به عنوان روزی که دین خود را کامل و دین خود را به اتمام رساند، یاد کرده است.
پس حتماً در دشت عرفه بایستید و دعای زیادی بکنید و انرژی خود را معطوف خدا کنید و از او طلب مغفرت و برکت برای خود و خانواده تان کنید. فراموش نکنید که در این روز خاص دوستان، اقوام، همسایگان و همچنین امت را در دعای خود بگنجانید.
وقوف در مشعر
پس از غروب آفتاب، عرفه را ترک خواهید کرد و به مشعر دشتی باز بین منا و عرفات می روید. پس از رسیدن به مشعر، نماز مغرب و عشا را یکی پس از دیگری به جا می آورید و نماز عشا را به دو رکعت کوتاه می کنید. باید از اذان صبح تا طلوع آفتاب در مشعر وقوف داشته باشید و سپس به منا میروید.
هنگامی که در مشعر هستید، می توانید در سه روز آینده برای اجرای رمی [سنگسار شیطان] سنگ ریزه جمع آوری کنید. اندازه سنگریزه ها باید به اندازه سنگدانه خرما باشد. در مجموع به 49 سنگریزه نیاز دارید. تفکیک به شرح زیر است:

7 برای روز دهم ذی الحجه
21 برای یازدهم ذی الحجه
21 برای 12 ذی الحجه
با این حال، توصیه می شود که 21 سنگریزه دیگر را به عنوان یک اقدام احتیاطی بردارید تا مجموع سنگریزه ها را به 70 برسانید. هنگامی که به مرحله پرتاب سنگریزه ها به سمت جمرات می روید، ممکن است هدف را از دست بدهید یا ممکن است تعدادی از سنگریزه ها دستتان بیفتند. همچنین می توان سنگریزه ها را از هر نقطه ای در منا جمع آوری کرد.
در مشعر زیر آسمان شب می مانید. اینجا هیچ چادر و سایر امکانات اقامتی وجود ندارد.
روز سوم: دهم ذی الحجه (شروع عید قربان)
پس از خواندن نماز صبح از مشعر پیاده به سمت منا حرکت می کنید. یادتان باشد که به طور مداوم تلبیه بخوانید.

روز دهم ذی الحجه را یوم النهر یا روز قربانی می نامند. این روز برای زائران حج، روز سنگریزه کردن یکی از جمرات و قربانی کردن حیوان است. برای بقیه مسلمانان جهان، این روز عید است.
جمرات (سنگسار شیطان)
در روز دهم ذی الحجه پس از رسیدن به جمرات به سمت جمرات عقبه که همان ستون بزرگ است می روید و در اینجا هفت سنگریزه اول را به سمت ستون سیمانی پرتاب می کنید. هنگامی که سنگریزه ها را پرتاب می کنید، در هر پرتاب، تکبیر اللهُ أَکْبَرُ (الله اکبر) خواهید گفت: الله اکبر.
لازم است در منا بمانید و دو مراسم رمی دیگر در 11 و 12 ذی الحجه انجام دهید. در بعدازظهر یازدهم ذی الحجه، شما ۲۱ سنگریزه خود را آماده کرده و به سنگسار جمرات می پردازید.
پس از اتمام این کار، به کمپ خود در منا باز می گردید و بقیه روز را به عبادت می گذرانید و از زمان باقی مانده حداکثر استفاده را می کنید.
سپس همین کار را برای روز بعد تکرار می کنید و سه جمرات را سنگسار می کنید.
قربانی گوسفند
بعد از سنگ زدن به شیطان قربانی گوسفند واجب است، چون تعداد حجاج بالا است افرادی در قربانگاه وکالت می گیرند و قربانی را انجام می دهند.
حلق و تراشیدن سر
پس از قربانی کردن، اگر مرد هستید، موهای خود را اصلاح یا کوتاه کنید. زن موهای خود را به اندازه یک نوک انگشت کوتاه می کند. بعد از حلق و تراشیدن سر میتوانید لباس احرام را در بیاورید.
طواف حج و نماز طواف
شما اکنون به مکه می روید تا طواف حج و سعی را به عنوان بخشی از مناسک حج خود انجام دهید.
طواف حج و سعی واجب است. آنها را باید بعد از رمی، قربانی کردن و تراشیدن (یا پیرایش) سر انجام دهید. این طواف و سعی را می توان بین دهم تا دوازدهم ذی الحجه انجام داد.
با پایان یافتن این طواف و سعی، آنگاه به شما اجازه داده می شود که استراحت کنید و هر کاری که قبل از احرام حلال بوده انجام دهید.به چادرهای خود در منا باز می گردید و به اعمال باقی مانده حج ادامه می دهید.
سعی بین صفا و مروه
در این مرحله نیز هفت مرتبه رفت و برگشت بین کوه صفا و مروه را انجام می دهید.
طواف نسا و نماز طواف
طواف نسا آخرین مراسمی است که قبل از حرکت از مکه انجام می شود.
برای این طواف هفت دور طواف را تمام می کنید، دو رکعت نماز می خوانید و آب زمزم می نوشید. بعد از این طواف، ساعی یا تراشیدن/ کوتاه کردن سر وجود ندارد.
حاجی شدنتان مبارک! شما اکنون حج خود را تمام کرده اید!

 

 

  • گالری
  • نظرات
برای دادن نظر لطفا وارد شوید و یا ثبت نام کنید