عید۴
امام اسلام ابراهیم و محمد(ص)به ما آموخته است که الله از چنین مقدس خود پرست بیزار است؛
امام اسلام ابراهیم و محمد(ص)به ما آموخته است که الله از چنین مقدس خود پرست بیزار است؛اگر یک روز؛ کسی از کارخلق غافل ماند و روز را به سر آرد ونه تنها به سرنوشت جامعه اش؛نیندیشید؛ که نکوشد؛ نه تنها گنهکار است؛که مسلمان نیست!
حج را به پایان برده ای؛ تا اوج ابراهیمی ذبح اسماعیل خویش صعود کرده ای؛
آری؛ اما این نهایت کار نیست؛آغاز است؛این همه برای آن بود؛تا از خدمت خویش به خدمت خلق برسی؛
اما نه از نان گذشتن برای نام!که برای خدا!
این است که گفته اند در موسم بیا؛ تا با جمع آماده باشی! که به تنهایی در حرم راه نداری.
و انون در پایان حج؛همهٔ ابراهیمی ها؛پس از در هم شکستن پایگاه ابلیسی؛پس از بریدن عزیزترین پیوند خود پرستی؛ پس از جشن پیروزی جمعی! ای همه کسانی که توانسته اید خود را در منا برسانید؛
پیش از آنکه پراکنده شوید؛حتی پیش از آنکه به خانه خدا بروید؛دو رسالت بزرگ ابراهیمی خویش را؛در این دو روز برگزار کنید:
۱-یک سمینار فکری و علمی آزاد و همگانی؛
۲-یک کنگره ی بزرگ اجتماعی و جهانی؛
این دو روز؛ویژه نتیجه گیری حج است.کنگره ای نه در یک تالار در بسته؛که در یک تنگهٔ کوهستانی باز!نه در زیر یک سقف کوتاه که در زیر آسمان بلند؛بی در؛ بی دیوار؛ بی قید و بی بند؛ بی تشریفات....
کنگره ای نه از رؤسای کشور ها؛ نه از نمایندگان رسمی؛ نه از سیاستمداران؛ نه از دیپلمات های حرفه ای؛ نه از رهبران سیاسی؛ نه از دبیر کل های حزبی؛ نه از وکلای پارلمان؛ نه از سناتور های سنا؛ نه از وزراء کابینه؛ نه از اساتید دانشگاه؛ نه از علمای روحانی؛ نه از روشنفکران بر جسته؛ نه از مقامات اقتصادی؛ نه از شخصیت های اجتماعی؛ نه از رجال معتبر؛نه...
کنگره ای از خود مردم!
وَ أذِّنْ فِی النّاسِ بِالْحَجِّ یَأْتُوکَ رِجالاً وَ عَلی کُلِّ ضامِرٍ یَأْتینَ مِنْ کُلِّ فَجِّ عَمیقِ....! (سورهٔ حج؛آیهٔ۲۷).آری؛ خود مردم!
که به قول امه سزر: هیچکس حق ندارد قیم مردم باشد و از طرف مردم حرف بزند!
و به گفتهٔ شاندل: آنجا که مردم؛ خود حضور ندارند؛سخن گفتن از مردم دروغ است؛ که بی آز رمی بسیار می خواهد!زیرا؛که تنها خدا حق دارد به جای خلق؛ تصمیم بگیرد؛ چه؛ تنها خلق حق دارد؛ بر روی زمین؛ جانشین خدا باشد!
این است که در کنگرهٔ منا؛که خدا برگزار میکند؛ مردم بی واسطه؛شرکت دارند؛
در این کنگره هر سال به موسم؛ خدا از همهٔ مردم جهان دعوت می کند تا در بازگشت از جبههٔ عقبه؛ قربانگاه اسماعیل؛ در این کنگره حضور یابند و در حضور خداوند؛ با ابراهیم تجدید عهد کنند و در راه استقرار ایمان و نظام توحید در زمین؛ و در هم شکستن بت های زمان و بنای شهر حرام در جهان؛ با هم همه پیمان بندند و به عنوان پیروان محمد(ص)- خاتم رسالت ابراهیمی درتاریخ بشر؛ که ادامه رسالت پیامبران را بر دوش روشنفکران مسئول و آگاه مردم نهاده است- رسالت بنای امت شهید را بر زیر بنای توحید و با مسئولیت استقرار حکمت؛ امامت و قسط در زندگی انسان؛ این جا؛ میعاد گاه خدا و مردم؛سرزمین جهاد و شهادت و عشق؛ به دست گیرند وبه نام یک امت؛ مسئولیت دعوت به زیبایی ها و مبارزه با زشتی ها را؛در زندگی انسان ها؛ تعهد کنند.
به دعوت پیامبرکتاب و سلاح؛ جبههٔ سر سختان با دشمن و مهربانان با خویش را؛ در جهان؛مشخص سازند.
در کنگرهٔ آزاد منا است که هر سال؛همهٔ مسلمانان جهان؛ از مرزهای بستهٔ خاک وخون و حصار های بستهٔ نظام سیاسی خویش؛ به دعوت ربّ مردم؛ملک مردم و اله مردم؛ بیرون می آیند تا در این کوهستان باز؛در زیر سقف آسمان؛با هم آزادانه؛بیندیشند؛ حرف بزنند؛ مسائل را طرح کنند و چاره جویی کنند و از همهٔ همفکران خویش؛ در سراسر جهان یاری بخواهند!
و...نشستی فکری؛علمی؛امانه در آمفی تاترهای آکادمی ها؛ نه در محفل علمی دانشگاهی و نه در چهار دیواری ویژهٔ علما و متخصصان! سمیناری چند روزه؛سمیناری فکری؛ایدئولوژیک؛و در آن حق شرکت و حق حرف زدن و اظهار نظر کردن؛ برای عام وعامی؛استاد دانشگاه و کارگر کارخانه؛ روحانی بزرگ و مجلل و دهقان گمنام و بی فخر....همه؛ هر که به اینجا آمده است؛
اینجا همهٔ نشانه ها و درجه ها و رنگ ها و فاصله ها در میقات ریخته است؛
اینجا همه یک وجودند: انسان!
ویک صفت دارند: حاج!
وهمین!
بالاتر از ابراهیم شدن؛ در انسان؛ مقامی نیست؛
و اینجا؛همه؛ در نقش ابراهیم ظاهر شده اند!
اکنون؛ در پایان حج؛ پراکنده نشوید؛ به کشور و شهر و خانهٔ خویش باز نگردید؛ باید پس از عید قربان؛ دو روز دیگر بمانید؛ بنشینید و باهم بنشینید؛ با هم بیندیشید و به این پرسش همیشه و همه جا پاسخ بگویید که:
در جامعه
چه باید کرد؟
و بیش از آن بنشینید و با هم بیندیشید که؛ در حج؛
چه کرده اید......؟
(سایت اختصاصی فیش حج محمد/برگرفته از کتاب حج دکتر شریعتی)