در گفتگو با یک کارشناس خودرو: قیمت خودروهای پر تیراژ افزایش مییابد / اگر خودرو نیاز دارید بخرید
قرار است قیمت خودروهای داخلی تا هفته آینده اعلام شود. علاوه بر قیمتگذاری مشکلات مختلفی نیز گریبانگیر صنعت خودرو کشور شده است و در این میان خریداران نیز سر در گم ماندهاند.
در زمینه قیمتگذاری خودرو فرمولی برای آن بر اساس ۵ درصد کمتر از جاشیه بازار اعلام شد و خودروسازان نیز این فرمول را برای اعلام قیمت برخی از محصولات خود استفاده کردند. حال باید منتظر ماند و دید قیمتگذاری خودروهای داخلی که قرار است هفته آینده اعلام شود به چه صورت خواهد بود. علاوه بر قیمتگذاری مشکلات دیگری نیز وجود دارند و خریداران نیز منتظر تصمیمات دولت هستند. در مورد مسائل ذکر شده گفتوگویی با امیرحسین کاکایی، کارشناس حوزه خودرو و عضو هیات علمی دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت صورت گرفته است که در ادامه گزارش مشروح آن را میخوانید.
افزایش قیمت شامل کدام خودروها میشود؟
کاکایی در خصوص اعلام قیمت خودروها در هفته آینده اظهار کرد: نکتهای که ذکر شد مربوط به قیمت خودروهای پرتیراژ است که قرار شد تا هفته آینده قیمت جدید برای آنها اعلام شود. در مورد سایر خودروها مشاهده میکنیم که قیمتگذاری بر اساس فرمول پنج درصد کمتر از حاشیه بازار توسط خودروسازان کلید خورده است. به طور قطع قیمت خودروهای پرتیراژ مانند پژو از جمله مدل ۴۰۵، سمند و پراید بالا خواهد رفت اما میزان آن همچنان مشخص نیست. مشکلات تولید به شدت پیچیده شده است و موضوع تنها قیمت نیست. زمانی که تولید به صورت خوبی امکانپذیر نباشد در نتیجه تفاوتی بین اعلام کردن یا نکردن قیمت وجود نخواهد داشت. قیمتگذاری پایین مشکلساز بزرگی است و در این صورت خودروساز و قطعهساز زیان خواهند داد. بعد از این که مشکل قیمت حل شد باید به مشکلات مختلفی که در زمینه تولید بپردازیم.
مشکلات اساسی در تولید
وی در خصوص مشکلات اساسی تولید گفت: تحریمها باعث ایجاد مشکلات و موانع مختلفی شده است اما مشکل ساختاری تولید، وابستگی بیش از حد به خارج از کشور است. حساب کردن کامل بر روی خارجیها برای کشور مشکل ساز شده است و نتیجه آن نیز مواردی است که در حال حاضر مشاهده میکنیم. باید به نحوی عمل کنیم که حتی در صورت تحریم، حداقل توانایی تولید خودروهای پر تیراژ را داشته باشیم. یکی از مشکلات اساسی این است که بر روی بخشهای کلیدی فناوری مرتبط با قطعات خودرو کار نکردیم و توانایی تولید یک سری قطعات را نداریم. برخی از قطعات در همه کشورها قابل دسترس است اما برخی قطعات مانند ECU به سادگی قابل دسترسی نیست. اگر دانش و فناوری لازم را داشتیم میتوانستیم مواد خام را وارد کنیم و در نهایت آن را تبدیل به قطعهای مانند ECU کنیم. در این میان باید ذکر شود که تولید بعضی از قطعات اقتصادی و به صرفه نیست. زمانی که یک کشور با سایر کشورهای جهان در ارتباط است، تولید برخی از قطعات اقتصادی تلقی نمیشود اما ایران که یک کشور استقلالطلب است باید سراغ دانش و فناوری جهت ساخت تمامی وسایل و قطعات برود. با وجود وضعیت کنونی نیز باید به خصوص برای خودروهای پر تیراژ ابتدا راههای دور زدن تحریمها را پیدا کنیم و برای ساخت قطعات مختلف سرمایهگذاری کنیم.
مشخص نبودن قیمت ارز
این کارشناس خودرو نکاتی در مورد مسائل ارزی اعلام کرد: یکی دیگر از مشکلات اساسی موضوعات ارز و ریال است. برای آوردن خط تولید یک خودرو به کشور نیاز به ارز وجود دارد و مشکلات دیگری نیز که در صنعت خودرو ایجاد شده به دلیل مشخص نبودن قیمت ارز است. ارز باید در آینده به درستی تامین شود و مسائل مرتبط با گمرک نیز حل شود. قیمتگذاری تا کنون برای خودروها کمی به طول انجامیده است و در ادامه این وضعیت باعث شده نزدیک به ۱۰ هزار میلیارد تومان ضرر به خودروسازان وارد شود.
تعادل قیمتها در آینده
وی در رابطه با قیمت خودرو و پیشبینی آینده گفت: در کوتاه مدت به نظر من شاهد کاهش قیمت در خودروها خواهیم بود و پس از آن تعادل در قیمتها ایجاد خواهد شد. در صورتی که تولید به صورت مناسبی انجام شود، قیمت خودرو در بازار پایین خواهد آمد. قیمتی که در حال حاضر در بازار است،حاشیه سود زیادی دارد. اما در صورتی که عرضهای وجود نداشته باشد و از سوی دیگر دلالان نیز همچنان توانایی افزایش قیمت داشته باشند، به نوعی یک جنگ اقتصادی ایجاد میشود.
خودرو بخریم؟
کاکایی در پایان پیشنهادی به خریداران خودرو داد: در همین دو هفته با شایعههایی که در زمینه قیمتگذاری اعلام شد، قیمت خودروها تا حدودی کاهش یافت و به عنوان مثال قیمت پراید نزدیک به ۵۰۰ هزار تومان و قیمت برخی از محصولات پژو نزدیک به ۱ میلیون تومان افت پیدا کرد. از آبانماه پیشنهاد میدهم با توجه به این که نرخ ارز در مدت اخیر نسبتا ثابت شده است، کسی که نیاز به خرید خودرو دارد اقدام به خرید کند و در نهایت حدود ۵۰۰ هزار تومان قیمتها بالا یا پایین میشود.