کرمانشاهیان بیشتر برای تفریح و لذت بردن از زندگی پس انداز می کنند
سهراب دل انگیزان روز سه شنبه در نشست تخصصی فرهنگ در بستر محلی که با حضور مهدی حسین زاده عضو هیات علمی گروه مطالعات اجتماعی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی کرمانشاه برگزار شد، به پاره ای از نتایج پژوهشی فرهنگ پس انداز در بین استان های کرمانشاه و یزد و فزهنگ اقتصادی آن ها پرداخت.
وی گفت: براساس یافته ها، انگیزه پس انداز در کرمانشاه به ترتیب اولویت آینده نگری، مشکلات غیرقابل پیش بینی، تفریحات، آینده فرزندان، سنین سالخوردگی و استفاده از فرصت های پیش آمده عنوان شده است.
این اقتصاددان افزود: این در حالی است که مصاحبه شوندگان در یزد انگیزه خود از پس اندازکردن را به ترتیب اولویت، آینده نگری، مشکلات غیرقابل پیش بینی، استفاده از فرصت های پیش آمده، ارتقا وضع زندگی و آینده فرزندان اعلام کردند.
این استاد دانشگاه افزود: نگرش مصاحبه شوندگان کرمانشاهی در پس انداز به چهار تعریف از جمله پس انداز درآمد برای انگیزه های احتیاطی، کاهش مصرف فعلی برای افزایش مصرف در آینده، پس انداز درآمد مازاد بر مصرف و پس انداز و کنارگذاشتن مبلغی از درآمد است که گویای وسعت دامنه ذهنی مردم کرمانشاه در این زمینه است.
دل انگیزان ادامه داد: این در حالی است که نگرش مصاحبه شوندگان یزدی به پس انداز در شکل 2 تعریف عمده خود را نشان داده است که پس انداز و کنارگذاشتن مقداری از درآمد برای روز مبادا و پس انداز درآمد مازاد بر مصرف از آن جمله است.
وی با بیان اینکه در شاخص قضاوت و احساس به صورت کلی پس انداز مثبت ارزیابی شده، ادامه داد: در شیوه های عملی پس انداز در کرمانشاه بیشتر در زمینه طلا از نوع سکه و طلاهای زینتی، املاک همانند خانه و زمین، کالاهای بادوام، ارز و البته وام بانکی به عنوان یک وسیله پس انداز مطرح است چرا که براین باورند تا مجبور به پرداخت قسط شوند.
وی معتقد است، براساس یافته ها تمایل کرمانشاهیان در زمینه سهام اوراق مشارکت بسیار اندک بود.
دل انگیزان با بیان اینکه این پژوهش در مقایسه با شهر یزد اختلافات جزیی دارد ولی همین اختلاف نتیجه بزرگی به همراه داشته است، ادامه داد: آینده نگری، مشکلات غیرقابل پیش بینی، استفاده از فرصت های پیش آمده، ارتقا وضع زندگی و آینده فرزندان از علل پس انداز گفته شده که استفاده از فرصت های پیش آمده به نسبت کرمانشاه متفاوت است.
این عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه ادامه داد: در بخش نگرش تعریف اصلی یزدی ها از پس انداز، کنار گذاشتن مبلغی برای روز مبادا می باشد و تقریبا همه سنین، جنس ها و همه مردم براین باور اعتقاد دارند ولی در کرمانشاه تنوع بسیار است جوانان، زنان، مردان و کهنسالان هرکدام یک تعریف داشته که این تنوع و وسیع بودن دامنه تعریف در کرمانشاه نسبت به یزد موجب بالارفتن اهمیت مسئله شد.
وی افزود: پس انداز در یزد برای نزدیک به 10 درصد مردم مورد مطالعه کم اهمیت بود در حالی که در کرمانشاه تنها 70 درصد مردم به مقوله پس انداز اهمیت دادند و گویای آن است که آنچنان اهل پس انداز نیستند.
دل انگیزان ادامه داد: همچنین در تجربه های عملی تفاوت کوچک و به همراه نتیجه بزرگ است در شهری همانند یزد، طلا و زمین بیشتر مورد توجه برای پس اندازکردن قرار می گیرد با این تفاوت که سکه و طلای آب شده برای مردم یزد اهمیت دارد این در حالی است که کرمانشاهیان به سکه و طلا از نوع زینتی آن بیشتر اهمیت می دهند و همه می دانیم که نزدیک به 45 درصد قیمت طلای آب شده کم تر است که نشان دهنده بافت منطق اقتصادی در مردم یزد است در حالی که در کرمانشاه، مردم بیشتر به لذت استفاده از طلا تمایل دارند تا آینده نگری آن.
وی افزود: در این یافته ها در یزد هیچ فرد به وام به عنوان پس انداز نگاه نمی کند و در بخش انگیزه پس انداز در یزد فرصت های پیش آمده و در کرمانشاه بخش تفریحات مدنظر است، این بدان معنا است که کرمانشاهیان بیشتر برای تفریحات پس انداز می کنند ولی در یزد برای فرصت های پیش آمده پس انداز می کنند و به دنبال سودآوری و سرمایه گذاری هستند.
نشست تخصصی فرهنگ در بستر محلی پروژه ای مشترک بین وزارت علوم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که برای این پروژه پنج استان به عنوان پایلوت انتخاب شده که خروجی پنج نشست به شکل یک کتاب چاپ می شود