نشست مسئولان حج ايران و عربستان
رئیس سازمان حج و زیارت کشورمان و وزیر حج و عمره عربستان در نشستی، وضعیت زائران ایرانی در مکه و مدینه منوره را بررسی کردند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صداوسیما از مکه مکرمه، رئیس سازمان حج و زیارت کشورمان و وزیر حج و عمره عربستان در نشستی، وضعیت زائران ایرانی در مکه و مدینه را بررسی کردند.
دیدار رشیدیان با محمدصالح بن طاهر بنتن، وزیر حج و عمره عربستان پنجشنبه در مکه مکرمه برگزار شد.
رشیدیان در نشستی خبری گفت: ما و عربستان به نوعی جدای از روابط سیاسی دو کشور، کار حج را دنبال کردهایم و از همان آغاز مذاکرات و تفاهم نامهای که چندماه پیش درخصوص مسئله حج تمتع با طرف عربستانی امضا کردیم، به این موضوع توجه شد.
وی افزود: در این تفاهم نامه، مسایل مختلف مرتبط با حجاج ایرانی از جمله سفر، اقامت و دیگر موضوعات مرتبط با زائران مطرح شد و بر اساس این توافقها، تاکنون کارها پیشرفت خوبی داشته است .
رشیدیان نشست خود با وزیر حج عربستان و دیدارهایی که پیش از آن، با رئیس موسسه مطوفین ایران و روسای مکاتب 9 گانه خدمات ایرانیان داشته است، در همین خصوص دانست و یادآور شد: در میهمانی امیر مدینه به اتفاق چند تن از مسئولان حوزه نمایندگی ولی فقیه و سازمان حج و زیارت نیز در همین چارچوب شرکت کرده است.
رئیس سازمان حج و زیارت تصریح کرد: در مجموع، تعاملات ما در حوزه عملیات حج تاکنون خوب پیش رفته است.
وی افزود: ما در جلسه مذاکره برای انعقاد تفاهم نامه با طرف عربستانی نیز گلایه هایی از عملکرد موسسه مطوفین که عهده دار خدمات به حجاج ایرانی است، مطرح کردیم که مسئول مطوفین ایرانی تغییر کرد و مسئول جدیدی که برای این کار منصوب شده، برای تسهیل در خدمات به ایرانی ها اقدامات خوبی داشته است.
رشیدیان به کارگیری اتوبوس های جدید مدل ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ میلادی برای جابجایی حجاج ایرانی را از جمله این خدمات بیان کرد.
وی افزود: درخصوص اقامت حجاج ایرانی نیز طرف عربستانی تعامل خوب و عملکرد قابل قبولی داشته است، هر چند یک مشکل اساسی در این زمینه در مدینه منوره داریم که ناشی از تخریب هتل های اطراف حرم و عدم ساخت و سازهای مناسب است.
رشیدیان گفت: در زمینه تغذیه و تدارکات هم با توجه به شرایط و ذائقه زائران ایرانی و نیازهای جسمی آنها و معاینات پزشکی که از قبل انجام شده بود، برنامه غذایی مناسبی تهیه و تدارک دیده شد و دو آشپزخانه مرکزی در مدینه منوره و دو آشپزخانه مرکزی در مکه مکرمه به علاوه طبخ در دو هتل، نسبت به تامین غذای مناسب برای حجاج ایرانی اقدام می کنند.
رئیس سازمان حج و زیارت با تاکید بر اینکه تا اینجای کار، مشکل خاصی با طرف عربستانی نداشته ایم و با ما همکاری خوبی دارند، گفت: ناهماهنگیهایی در بحث گمرک و فرودگاهها با طرف عربستانی داشتیم و در جلسه اخیر با وزیر حج عربستان به آنها اشاره کردیم.
وی افزود: فکر می کنم مسئولان عربستانی در ارائه خدمات به مردم عزیز ایران توجه خاصی دارند و وزیر حج عربستان هم در این جلسه گفت صدور ویزای الکترونیکی برای حجاج ایران تقریباً منحصر کشور ما بوده و به هیچ کشور دیگری به صورت الکترونیکی مانند ایران ویزا داده نشده است.
رشیدیان گفت: ما همه ویزاهای زائران مان را از طریق مسیر الکترونیکی دریافت کردیم، یعنی بدون حضور کنسولگری و به سهولت و روان توانستیم ویزای زائران را دریافت کنیم. وی در عین حال، وجود برخی کاستی ها در خدمات طرف عربستانی را تایید کرد و گفت: در جلسات و بازدیدهایی که همراه با مسئولان موسسه مطوفین صورت گرفت، مشکلاتی از جمله مسایل خنک کننده در چادرهای منا و عرفات، تامین جایگاه مناسب در مشعرالحرام، سرویس های بهداشتی، مسیرهای حرکت و ساعتهای حرکت زائران مطرح شد و آنها قول دادند این مشکلات را برطرف کنند.
رئیس سازمان حج و زیارت افزود: خوشبختانه، مسیر زیرگذر دسترسی به رمی جمرات در حج جاری آماده بهره برداری است که برای رفتن به منطقه رمی جمرات مسیر سهل تری در اختیار زائران ما می گذارد.
وی افزود: با توجه به تقسیم بندی هایی که برای دفاتر مختلف ما انجام شده است، امیدواریم امسال خدمات بهتری در این رابطه داشته باشیم.
رشیدیان با بیان اینکه طرف های عربستانی بنا را بر همکاری با ایران در موضوع حج گذاشتهاند، یادآور شد: البته، برخی مسائل مانند موضوع هواپیما و وضعیت پروازهای حجاج ایرانی نکته ای است که ما همچنان پیگیر هستیم.
وی افزود: در جلسه با وزیر حج عربستان همچنین درخواست شد برای سه هواپیمایی دیگری که در قرارداد لیزینگ شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران آمده است، مجوز حضور در عملیات بازگشت حجاج صادر شود.
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: در صورت به کارگیری این هواپیماها، طول سفر بازگشت زائران ایرانی به وطن کوتاه تر شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است همه حجاج کشورمان بتوانند قبل از ماه محرم وارد ایران شوند، گفت: همه زائران نمی توانند قبل از محرم بطور کامل وارد کشور شوند چراکه زائران مدینه بعد که تا ششم ذی الحجه وارد عربستان می شوند، بعد از مناسک حج، زیارت مدینه را در پیش دارند.
رشیدیان گفت: با توجه به محدودیت تعداد پروازها و مشکلاتی که در این خصوص با طرف عربستانی داشتیم، پروازهای بازگشت حجاج ایرانی تا هشتم محرم برنامهریزی شده است اما اگر پروازهای سه هواپیمای پهن پیکر ما مورد موافقت قرار بگیرد، امیدواریم طول زمان بازگشت را کوتاه تر کنیم.
رئیس سازمان حج و زیارت همچنین از رسانه های کشورمان به علت اطلاع رسانی مناسب به مردم در زمینه حج قدردانی کرد و گفت: با توجه به رضایتی که وجود دارد و پاسخ به موقع به سوالاتی که در ذهن مردم بوده، به نظر می رسد رسانه به رسالت خود عمل کرده اند و نتیجه آن، آرامشی است که هم مردم و هم حجاج در این زمینه دارند.
وی ابراز امیدواری کرد همانطور که در شعار حج آورده شده، حج هم فرصتی برای خودسازی حجاج و هم گسترش اخوت دینی و وحدت اسلامی مورد نظر مقام معظم رهبری باشد و به زمینه سازی در هزاره سوم برای ایجاد تمدن بزرگ اسلامی کمک کند.