وزیر فرهنگ :حوزه فرهنگ و هنر نیازمند امانت داری و پشتیبانی است
سید عباس صالحی در آیین اختتامیه پانزدهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال اظهارکرد: حوزه فرهنگ و هنر به عنوان حوزه کانونی هویتی ما ایرانیان طی چندهزار سال، امروز در حوزه های مختلف نیازمند امانت داری و پشتیبانی است.
وی افزود: یکی از حوزه های مهمی که به آن نیاز داریم تا امروز فرهنگ و هنر این سرزمین همچنان درخشان بماند زیرساخت های علمی این حوزه است، فرهنگ و هنر این سرزمین به یک پشتوانه علمی نیاز دارد تا این زیرساخت ها بتواند هویت فرهنگی و هنری ما را همچنان محافظت کند.
وزیر ارشاد گفت: ما نیاز داریم که حوزه آمار و اطلاعات فرهنگی و هنری خود را جدی تر بگیریم ، متاسفانه در حوزه آمار فرهنگی، هنری و رسانه ای هم گرفتار فقر و هم حبس اطلاعات هستیم چون اطلاعات را ذخایر شخصی حساب کرده و امر عمومی تلقی نمی کنیم و از سویی نیز گرفتار ضعف پردازش اطلاعات هستیم چون اطلاعات ترکیبی کمتر داریم.
صالحی گفت: علاوه بر این گرفتار فقر تحلیل های ثانوی از اطلاعات نیز هستیم یعنی اطلاعات تبدیل به پژوهش های ثانوی نمی شود و این اطلاعات تبدیل به سیاست و راهبرد و تاثیرگذار در برنامه های فرهنگی ما نمی شود و مجموعه این ضعف ها می گوید باید تلاش بیشتری برای جبران داشته باشیم.
وی گفت: در حوزه پژوهش های فرهنگی بنیادی و کاربردی هم باید تلاش کنیم، البته در حوزه های مختلف کارهای خوبی در دهه های اخیر اتفاق افتاده اما در پژوهش های بنیادی بویژه ما هنوز راه نرفته زیاد داریم تا بتوانیم بر زمین استوارتری گام بگذاریم.
صالحی اذعان داشت: هم در زمینه های حوزه های فلسفه فرهنگی با شاخه متعدد و حوزه های آشناتر تا فرهنگ و فضا و فرهنگ و شهر هنوز گام های نخستین را بر می داریم که اگر این گام ها سریع تر نشود در زمینه توسعه اجتماعی حتما فاصله مان با آن بیشتر و بیشتر خواهد بود.
وی گفت: در حوزه سیاست گذاری و شاخص های فرهنگی هم لیست بلند بالایی از مطالعات بنیادی وجود دارد که اگر در کاربردی کردن آنها تلاشهایمان را گسترده تر نکنیم اتفاقات حوزه فرهنگ به کام نخواهد بود.
صالحی خاطرنشان کرد: در حوزه مطالعات در حیطه های کاربردی هم باید مسیرهای مستمر تری طی کنیم و راهمان را مشخص تر تعریف کنیم و از سلیقه ها فاصله بگیریم.
وی ادامه داد: در حوزه اقتصاد و فرهنگ کارهای فراوانی وجود دارد که باید جدی تر گرفته شود. در حوزه مطالعات کاربردی تحت شمول حوزه فرهنگ نیز از جمله سینما نمایش، موسیقی به مطالعات کاربردی جدی نیاز داریم و نیز در حوزه فرهنگ عامه و اقوام نیز که بخش قابل توجهی از نیازهای کاربردی عرصه فرهنگ است به این تلاش ها نیاز داریم.
وزیر ارشاد افزود: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات یکسری فعالیت های مستقیم از جمله طرح های ملی، پژوهش ها و غیره انجام می دهد اما نقش اصلی پژوهشگاه کارهای میانجی است که می تواند ایفا کند و هم در حوزه آمار و هم اطلاعات فرهنگی می تواند با نگاه دیگر فرما از این دریایی که در حال کار است تور بیندازد و در مسیر به کار گیرد.
وی گفت: کارهای متعددی در این پژوهشگاه در حال اتفاق است از جمله بحث گفتگوهای فرهنگی که دبیرخانه اش در 6 ماه اخیر شکل گرفته تا موضوعات مختلف این عرصه را در بحث های گفتگویی با نگاه حل مساله جلو ببرند.
وی افزود: همچنین دبیرخانه ای در پژوهشگاه شکل گرفته با عنوان اتاق های فرهنگ با موضوعات مختلف که آغاز به کار کرده تا تا پژوهشگاه نقش میانجی و واسطه گری خود را از قبل بیشتر ایفا کند.
صالحی تاکیدکرد: جشنواره فرهنگی با تعریف تمایزات و تقویت نقاط امتیاز خود می تواند در عرصه فرهنگ و پژوهش های محض کمک کند و پلی ایجاد کند بین عرصه های مختلف فرهنگی که در حال صورت گرفتن است.
پانزدهمین جشنواره پژوهش فرهنگی سال با هدف ارتقای «فرهنگ پژوهش» و شناسایی و معرفی آثار برتر پژوهشی در حوزه فرهنگ، هنر و ارتباطات در محورهای اصلی 10 گانه مطالعات دین؛ آئینها و مناسک، ابعاد اجتماعی فرهنگ و دین، مطالعات انتقادی فرهنگی، مطالعات هنری، سیاستگذاری فرهنگی، مطالعات رسانه، صنایع فرهنگی و رسانهای، ابعاد فرهنگی مطالعات ادبی و زبان، ابعاد فرهنگی مطالعات علم و آموزش و پرورش و ابعاد فرهنگی مسائل زنان و جوانان برگزار شد.
حدود یکهزار اثر پژوهشی به دبیرخانه این دوره جشنواره رسید که از میان آنها به تشخیص هیات داوران 9 اثر برگزیده و شایسته تقدیر شناخته شد.