بر خط جامعه؛ سلام دوباره به کتاب/ جدیدترین برنامهریزیها برای حج ۹۸
گروه جامعه ــ کتاب و کتابخوانی، نگرانی از ترویج خشونت علیه روحانیت، نگرانی از خشونت در محیط های ورزشی، گرامیداشت مقام معلم و مطالبات کارگران از مهمترین رویدادهای اجتماعی این هفته بود.
در هفته ای که سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با استقبال پرشور مردم به خصوص جوانان و دانشجویان همراه بود، شهادت طلبه همدانی به دست یک شرور و خشونتهای غیرقابل توجیه در دیدار دو تیم فوتبال سپاهان و پیروزی، نگرانیهای زیادی را در جامعه برانگیخت. گرامیداشت مقام معلم و کارگر و وعدههای مسئولان برای پیگیری مطالبات این دو قشر زحمتکش جامعه نیز از دیگر رویدادهای هفته اخیر بود.
در بسته خبری برخط جامعه، برخی دیگر از رویدادهای مهم اجتماعی را گردآوردهایم که بازخوانی آن خالی از لطف نیست:
جدیدترین برنامهریزیها برای حج ۹۸
حجتالاسلاموالمسلمین سیدعلی قاضی عسکر، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی، جمعه ششم اردیبهشتماه در همایش توجیهی زائران حج ۹۸ در سالن دوازده هزارنفری آزادی تهران اظهار کرد: متوسط هزینه تمامشده برای زائر ما حدود ۲۵ میلیون تومان شد و اگر باز هم در صرفهجوییها مبلغی اضافه آمد، بعد از حج به حساب حاجیان بازمیگردد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با تاکید بر اینکه صرفهجوییها از کیفیت اسکان و تغذیه نکاسته است، گفت: پخت غذا در ایام حج به شکل مدرن، بهداشتی و با آشپزها ایرانی انجام میشود، البته به علت قطع روابط و مشکلات آن امکان انتقال برنج ایرانی نیست اما سعی کرده ایم بهترینها را فراهم کنیم، همچنین در هر وعده غذایی، دو نوع غذای رژیمی و معمولی عرضه میشود.
گفتنی است این هفته بنابر آنچه به شکل غیررسمی اعلام شد، حجتالاسلام عبدالفتاح نواب جایگزین حجتالاسلام قاضی عسکر شده است.
احتمال آغاز عمره قوت گرفته است
علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت این هفته در گفتوگو با ایکنا؛ درباره امکان از سرگیری عمره، گفت: شورای عالی حج به سازمان حج و زیارت مجوز داده است تا در طول زمان حج تمتع امسال، مذاکراتی را با طرف عربستانی داشته باشد تا اگر زمینه برای برگزاری عمره مهیا شد، بعد از حج تمتع ۹۸ به اعزام برای عمره اقدام کنیم.
وی افزود: در حال حاضر مطالعات و بررسیها آغاز شده است، اما مذاکرات را به همان موسم حج تمتع موکول کردهایم. اگر مشکل خاصی پیش نیاید و عزت و امنیت زائران ایرانی، که همواره گفتهایم اولویت ما در حج است، تأمین شود، به زودی شاهد برپایی عمره خواهیم بود. البته اگر عمره برقرار شود احتمالاً از نظر تعداد و سقف زائران در مقایسه با قبل کمی متفاوت خواهد بود.
عدم تأثیر قیمت ارز بر خرید داروی حجاج
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت این هفته در گفتوگو با ایکنا با اشاره به آمادگی کامل این مرکز برای حج ۹۸ گفت: ۴۰۰ قلم دارو به همراه تجهیزات پزشکی مورد نیاز حج ۹۸ با ارزش وزنی ۶۰ تُن با قیمت سالهای گذشته خریداری شده و ۳۰ خردادماه به عربستان سعودی ارسال میشود.
وی در رابطه با داروی اختصاص داده شده به حج نیز اظهار کرد: مسأله دارو در حج همانند اربعین بسیار مهم است، چرا که هم از حجم بالایی برخوردار است و هم اینکه تنوع زیادی دارد، برای خرید، بستهبندی و گروهبندی آن برای ارسال به جاهای مختلف اقدامات متنوعی انجام شده و سعی ما این بود که ۸۰ درصد این کار را تا قبل پایان سال ۹۷ انجام دهیم و خوشبتانه این کار انجام شد.
حلیساز با اشاره به تغییرات قیمت چشمگیر قیمت ارز نسبت به سالهای گذشته، اظهار کرد: یارانه برای داروی حج ۹۸ نیز اختصاص و تقریبا داروی مورد نیاز با همان قیمت دارویی ۹۷ خریداری شده است، تفاوت قیمت ارز روی این داروهایی که خریداری شده تأثیری نداشته است.
ساخت دوهزار خانه برای سیلزدگان از سوی دانشگاهیان علوم پزشکی
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت این هفته در گفتوگو با ایکنا با اشاره به طراحی و آغاز پویش بهار همدلی از سوی نهادها و تشکلهای دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور برای ساخت مسکن سیلزدگان گفت: هدف این کار اسکان دائم سیلزدگانی است که توانایی بازسازی زندگی معمول خود را ندارند.
پویش خادمیاران آستان قدس رضوی برای کمک به سیلزدگان
به گزارش ایکنا؛ قرارگاه جهادی و محرومیتزدایی خادمیاران حضرت ثامنالحجج(ع) وابسته به دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی استان تهران با راهاندازی پویش «#امید_جاریست» به جمعآوری کمکهای مردمی و خدمترسانی به مردم سیلزده در استانهای گلستان، لرستان و خوزستان شتاب میبخشد.
علاقهمندان میتوانند جهت مشارکت در این پویش مردمی برای تحویل کالاها، نوع کالا و منطقه سکونت خود، پیامی به شماره ۰۹۱۰۲۳۰۴۶۰۸ ارسال کنند تا هماهنگیهای لازم جهت تحویل به دفتر آستان یا کاروان اعزامی انجام شود.
در حوزه نیروی انسانی و شرکت در گروههای جهادی ساختمانی و تأسیساتی نیز علاقهمندان میتوانند برای حضور در این اردوی جهادی کلمه #لبیک_یا_رضا را به شماره ۰۹۱۰۲۳۰۴۶۰۸ پیامک کنند.
اختصاص ۱۵ میلیارد تومان اعتبار به ساخت مدارس سیلزده
رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارساین هفته درباره مدارس سیلزده کشور اظهار کرد: در جریان سیل سه استان بیشتر آسیب دیدند؛ کار نوسازی و بازسازی را در این مناطق انجام میدهیم تا مدارس از مهر ۹۸ تا پایان شهریور ۹۹ به بهرهبرداری برسند. میخواهیم اولین ارگان برای سازندگی در این مناطق باشیم.
وی بیان کرد: تاکنون بین سه تا پنج میلیارد تومان اعتبار برای کمک به مدارس سیلزده اختصاص دادهایم. همچنین برای سه استان با آسیبدیدگی بیشتر اخیراً ۱۵میلیارد تومان دیگر برای ساخت مدارس در نظر گرفتیم و نباید فراموش کنیم تا زمانی که خیرین حضور نداشته باشند، کار پیش نمیرود.
ایجاد سه هزار مرکز نیکوکاری در کشور با محوریت مساجد
معاون توسعه و جذب مشارکتهای مردمی کمیته امداد این هفته با تأکید بر اینکه این مجموعه، نسبت به ساخت هشت هزار واحد مسکونی در مناطق سیلزده اقدام میکند، گفت: پویشهای مردمی بسیار خوبی راهاندازی شده است که از جمله میتوان به پویش کارمندی و دانشجویی در وزارت بهداشت اشاره کرد، این پویش تمام تشکلهای دانشجویی و اعضای هیئت علمی را میتواند درگیر کند. کمیته امداد تصمیم دارد به این پویش بپیوندد.
عسگریان در ادامه به برنامههای سال ۹۸ اشاره کرد و گفت: بحث مفصلی برای مردمیکردن کار خیر در کشور داریم، قرار است با محوریت مساجد، سه هزار مرکز نیکوکاری در کشور ایجاد کنیم که با این اتفاق به پنج هزار مرکز نیکوکاری محلهمحور در کشور میرسیم.
مساجد مناطق سیلزده به زودی تجهیز و تعمیر میشود
رئیس مجمع خیرین مسجدساز کشور و قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور این هفته در جمع کارشناسان اقامه نماز سراسر کشور در کاشان اظهار کرد: با مبالغ جمعآوریشده از کارکنان ستاد اقامه نماز و کمک ۱۰برابری یک خیّر مسجدساز، بنا شد تمام مساجد مناطق سیلزده، احداث، بهسازی و تجهیز شود.
مظفر در ادامه گفت: برای ترویج نماز باید به سراغ ایدههای جذاب و نو برویم و جامعه را با فرهنگ نماز با روشهای جدید، آشنا کنیم و به این منظور در سه حوزه برای سال آینده کارهای ویژهای داریم. در حوزه فرهنگ و آموزش اهم برنامهها و فعالیتها را بر نماز مدارس متمرکز کردهایم. آموزش و پرورش زحمات خوبی را متقبل شده است اما باید بقیه ظرفیتها را در کنار آموزش و پرورش قرار دهیم و تعداد اقامه نماز در مدارس را افزایش دهیم.
وی افرود: اقامه نماز در مدارس یک شرط و اولویت اساسی است و تأکید داریم که حضور روحانیون در مدارس حتماً حتی به صورت هفتهای یکبار وجود داشته باشد. این اولویت نخست ما است. برای فهم بیشتر فرهنگ نماز و آشنایی جامعه با این اصل دین، باید ظرفیتها در کنار هم قرار بگیرند و همه کارهای ما یک خروجی محکم و مستند داشته باشد.
خدمت موکبهای اربعین در مناطق سیلزده به پایان رسید
حسن پلارک، رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات و رئیس کمیته مشارکتهای مردمی، اسکان و تغذیه ستاد اربعین که با وقوع سیل در کشور برای مدیریت ارائه خدمات موکبهای اربعین به مناطق سیلزده رفته است، در گفتوگو با ایکنا؛ اعلام کرد: با هماهنگی با ستاد بحران هر استانی، پنجشنبه ۱۲اردیبهشتماه در خوزستان، گلستان و ایلام پایان مأموریت ماست و موکبها جمعآوری شدند.
وی از ارائه بستههای غذایی به ۱۵ هزار خانوار در مناطق سیلزده خوزستان برای استفاده در ماه مبارک رمضان خبر داد و گفت: بین ستاد و هلال احمر تقسیم کار شد که نیمی از جمعیت سیلزده را ستاد و نیم دیگر را هلال احمر پوشش میدهد. بر همین اساس به ۱۵ هزار خانواده سیلزده در خوزستان سبد غذایی ارائه میکنیم.
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات از فعالیت ۲۰۳ موکب طی یک ماه اخیر در مناطق سیلزده خبر داد و گفت: در این مدت هفت میلیون پرس غذا در سه استان توزیع شد که بیشترین غذا در خوزستان توزیع شد. همچنین موکبهای قالیشویی بیش از ۱۰ هزار قالی را شستهاند. بیش از هزار قلم لوازم خانگی نیز از سوی موکبهای تعمیر لوازم خانگی تعمیر شده است. بیش از ۲۰ میلیارد تومان اقلام اهدایی مردم شامل اقلامک بهداشتی، بستههای غذایی، پتو و فرش نیز بین مردم توزیع شد.
باشگاه ایدهپردازان مسجدی در کما
باشگاه ایدهپردازان مسجدی که شش دوره جشنواره فام را برای جمعآوری ایدههای مسجدی برگزار کرد، به حالت تعلیق درآمده و سایت این باشگاه از دسترس خارج شده است.
یکی از مسئولان سابق این باشگاه در پیگیری چرایی در دسترس نبودن بام درباره علت این اتفاق اظهار کرد: هم اکنون تیم مؤسس باشگاه ایدهپردازان مسجدی در این سایت فعالیت ندارد و چون همه دستاوردهای سایت بام طبق درخواست و مطالبه مسئولین مرکز رسیدگی به امور مساجد به ایشان تحویل داده شده است، مسئولیت بام متوجه این گروه نیست.
بنابر گزارش ایکنا؛ باشگاه ایدهپردازان مسجدی در نخستین نمایشگاه تخصصی مسجد نیز فعال بود و در زمینه جذب جوانان به مسجد فعالیت میکرد؛ اگرچه به نظر میرسد طی شش سال اخیر، در بحث پیگیری اجرای ایدهها در حد مطلوب عمل نکرده است.
احتمال جذب ۵۵ هزار نیروی جدید در آموزش و پرورش
معاون برنامهریزی وزارت آموزش و پرورش این هفته از درخواست ۵۵ هزار مجوز استخدامی خبر داد و گفت: امسال انتخاب معلم نمونه کشوری انجام نمیشود، بلکه معلمان منتخب را به صورت استانی انتخاب کردیم تا برای برنامههای تدارک دیده شده به مرکز بیایند و در برنامههای ملی هفته معلم شرکت کنند.
ادامه بحثها در فضای مجازی درباره طلبه همدانی
شهادت طلبه همدانی به دست یک شرور که در فضای مجازی آشکارا به معرفی سلاحها و شرارتهای خود میپرداخت، احساسات عمومی مردم کشورمان را در هفته اخیر جریحهدار کرد.
علاوه بر تشییع باشکوه پیکر این روحانی در همدان و پیامهای تسلیت بعضی مراجع تقلید، بحثهای زیادی در شبکههای اجتماعی درباره ریشههای این رویداد شکل گرفت.
عدهای با انتقاد از وزارت ارتباطات و پلیس در عدم نظارت کافی بر فضای مجازی و عده ای با انتقاد از عملکرد روحانیت در سالهای اخیر، ریشههای این ماجرا را جستوجو کردند و نسبت به عواقب خشونت علیه روحانیت در جامعه هشدار دادند.
جامعهشناسی روحانیت؛ از قم تا نجف
تمایزهای حوزه علمیه نجف در زمینه رویکردهای سیاسی، بوروکراسی و سازوکارهای اداری، سبک زندگی و تبلیغ دینی جانمایه گفتوگوی این هفته ایکنا با عبدالوهاب فراتی، استاد دانشگاه و حوزهپژوه بود.
مطالعات جامعهشناختی روحانیت یکی از گرایشهای نوپا در مطالعات دانشگاهی کشورمان است که سبک زندگی روحانیون، نظام آموزشی و مناسبات آنان با گروههای دیگر جامعه را مورد واکاوی جامعهشناختی قرار میدهد. حوزه و روحانیت بخش مهمی از داشتههای فرهنگی و شیعی در ایران و جهان اسلام است که تغییر و تحولات آن مستقیماً بر فرهنگ و جامعه تأثیر میگذارد.