آیه ۵۳ سوره زمر روح امید را در بندگان میدمد/ تنها هراس معلم قرآن عامل نبودن به آیات است
گروه فعالیتهای قرآنی ـ یک معلم پیشکسوت قرآن کریم در همدان گفت: از اینکه این مسیر مقدس را انتخاب کردهام خوشحالم چراکه موجب راهنمایی و هدایت بشر از ضلالت و گمراهی خواهد بود اما دلهره و هراسم از این بابت است که چیزی به مردم بگوئیم که خود عامل به آن نباشیم که در این صورت مایه خشم الهی خواهیم بود.
از همدان، گاهی تصور میکنیم کتابی که چندین هزار سال پیش از سوی خداوند نازل شده چگونه میتواند در شرایط کنونی راهگشای انسانها باشد، تدبر و تفکر در قرآن این معجزه الهی را برایمان آشکار خواهد کرد که این کتاب آسمانی دستگیر تمام انسانها در تمام زمانهاست.
در این بین معلمان قرآن با سینه سبزشان این چراغ هدایتگر را برای تشنگان کلامالله روشن نگه میدارند تا نجاتگر انسانها از ضلالت و راهنمای آنان در زندگی باشد.
به مناسبت فرارسیدن سالگرد ارتحال شهید مرتضی مطهری و روز معلم پای حرفهای یک معلم قرآن مینشینیم تا حس و حال این معلم را از انتخاب شغلش بفهمیم.
: خودتان را معرفی کنید و از سابقه فعالیت خود در این عرصه بگویید.
صدیق: جواد صدیق هستم، از سال ۶۸ فعالیتهای قرآنی خود را آغاز کردم اکنون نزدیک به ۳۰ سال است که در حوزه مفاهیم و تفسیر قرآن در بنیاد قرآن فعالیت میکنم، ۱۸سال نیز مدرس تربیت معلم بودم.
حافظ دو جزء قرآن کریم و مولف کتابهای «ارمغان رمضان» در چهار جلد و کتاب «پدیده شوم غلو در ادیان الهی» هستم.
: چرا شغل معلمی را انتخاب کردید؟
صدیق: در یک خانواده مذهبی زندگی کردهام، پدرم شخصی مذهبی بود که هر هفته در منزلمان جلسه قرآن برگزار میکرد و احکام قرآن در آن جلسه بیان میشد، در دانشگاه در رشته شیمی فارغالتحصیل شدم اما با توجه به علاقه زیادی که به دین و معارف اسلامی داشتم شغل معلمی را انتخاب کردم.
در اوایل انقلاب، آموزش و پرورش برای مدرسی معلم قرآن آزمون برگزار میکرد که من نیز با توجه به علاقهای که به این شغل پیامبر گونه داشتم در این آزمون شرکت کرده و پذیرفته شدم.
ا: اگر زمان به عقب بازگردد دوباره این شغل را انتخاب میکنید؟
صدیق: معتقدم معلمی شغل مقدس و نجاتگر انسانهاست، اگر زمان بازگردد و من فرصت انتخاب دوباره شغل داشته باشم قطعا معلم قرآن خواهم بود چراکه قرآن فرهنگ انسانسازی و تکامل است و در صورتی که با تدبر و تفکر خوانده شود راهگشای تمام بشریت در طول تاریخ خواهد بود.
: از اینکه معلم قرآن هستید چه حسی دارید؟
صدیق: از اینکه این مسیر مقدس را انتخاب کردهام خوشحالم چراکه موجب راهنمایی و هدایت بشر از ضلالت و گمراهی خواهد بود اما دلهره و هراسم از این بابت است که چیزی به مردم بگوئیم که خود عامل به آن نباشیم که در این صورت مایه خشم الهی خواهیم بود.
یک معلم قرآن ابتدا باید مفاهیم قرآن را به خوبی و درست معنا کند و سپس خودش عامل به آن باشد تا فردای قیامت مورد خشم پروردگار واقع نشود.
ایکنا: با کدام یک از آیات وحی انس بیشتری دارید؟
صدیق: آیه « يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ بگو اى بندگانم كه زياده بر خويشتن ستم روا داشتهايد، از رحمت الهى نوميد مباشيد، چرا كه خداوند همه گناهان را مىبخشد، كه او آمرزگار مهربان است»(زمر/ آیه ۵۳). مژده بخشیدن گناه را به انسانهای گناهکاری همچون من را میدهد تا از رحمت خداوند ناامید نشویم.
: آرزوی قرآنی شما چیست؟
صدیق: آرزو دارم فرهنگ قرآنی در جامعه پیاده شود و مردم قرآن را به خوبی درک و به آن عمل کنند.
در فرهنگ ما متاسفانه قرآن برای مردگان در مراسم فوت و ترحیم خوانده میشود و به یک وسیله گدایی در گورستانها تبدیل شده در حالی که قرآن باید در متن زندگی مردم باشد تا الگویی برای زندگی قرار بگیرد.
ایکنا: برای تدریس به روستاها رفتهاید؟
صدیق: از طرف بنیاد قرآن برای روستاها معلم تربیت کردهام اما خودم برای تدریس نرفتهام. متاسفانه عدم وجود امکانات، عدم تقویت جلسات و عدم تشویق کافی از جمله مشکلات تدریس در روستاهاست.
مشکلات آموزش قرآن در استان همدان چیست؟
صدیق: مهمترین مسئله این است که به شورای قرآن استان و شهرستان بودجه خوبی داده نمیشود برای این مشکل بارها و بارها با مسئولین صحبت کردهایم اما متاسفانه نتیجه نگرفتیم، در سالهای ۹۶و ۹۷ این دو شورا هیچ بودجهای نداشته و بودجه سال ۹۵ نیز تاکنون کامل تخصیص نیافته است.
متاسفانه در کشور یک دهم توجه و بودجهای که به ورزش و فوتبال میشود به موسسات قرآنی و شورای قرآن نمیشود.
از طرفی توجه به قرآن باید از آموزش و پرورش پایهریزی شود و آموزش قرآن اصولی انجام بگیرد، متاسفانه به این امر توجه نمیشود و معلمان آموزش وپرورش معلم قرآن نیستند و یا اینکه ساعات درس قرآن به ورزش و یا دروس دیگر اختصاص مییابد.
شاگردان قرآن نیز باید برای افزایش انگیزه از سوی آموزش و پرورش، اداره اوقاف و یا شورای قرآن تشویق شوند تا برای ادامه کار رغبت کافی داشته باشند.
به عنوان آخرین سوال، زیباترین خاطره شما از تدریس قرآن چه بوده است؟
صدیق: جمعی از مدرسان قرآنی برای یک سمینار در مشهد مقدس دعوت شده بودند، نام من نیز در لیست اعزامیها بود، ما عازم مشهد شدیم زمانیکه میخواستیم در سمینار شرکت کنیم نام من در لیست افراد شرکتکننده در سمینار نبود اما میزبانان گفتند تو از سوی امام رضا دعوت شدهای و اجازه شرکت در مراسم را به من دادند.