X
مقالات فیش حج

برخی از مساجد شهر مدینة النبی

نماز در مسجد قبا، فضیلت زیادی دارد. از جمله این که دو رکعت نماز در مسجد قبا برابر با حج عمره است. همچنین امام جعفر صادق(ع) از رسول خدا(ص) نقل کرده اند که فرمودند: هرکس به مسجد من، یعنی مسجد قبا درآید و در آن دو رکعت نماز بخواند با پاداش یک عمره بر می گردد.

مسجد شجره

یکی از مساجد بسیار مهم خارج از مدینه است که به عنوان یکی از میقات های حج و عمره می باشد. این مسجد به چهار نام مشهور است که اسامی آن به شرح زیر می باشد:

شجره: از آن جهت به این نام مشهور شده است که پیامبر اکرم (ص) در این مکان در کنار درختی فرود آمده و احرام بسته اند.

ذوالحلیفه

ذوالحلیفه نام مکان فرود آمدن پیامبر اکرم(ص) است، که دوست داشتند در کنار درختی که زیر آن آب رد می شد فرود آیند.

آبار علی(ع)

به این علت که امام علی(ع) چاه های فراوانی برای آبیاری نخلستان ها در این منطقه حفر نمودند به این نام معروف گشت که بعضی از این چاه ها نیز هم اکنون موجود می باشد.

مسجدالاحرام

چون حجاج برای اعمال حج، ابتدا در این مکان احرام می بندند؛ به این نام معروف گشت. و پیامبر اسلام(ص) نیز سه بار در این مکان محرم شدند.

مسجد قبا

«همانا مسجدی که از اولین روز بر مبنای تقوی پایه گذاری شده است شایسته تر است که تو در آن به نماز بایستی».

پیامبر اکرم(ص)، وقتی از مکه هجرت نمودند. به منطقه ای به نام قبا رسیدند که محل سکونت قبیله بنی عمروبن عوف انصاری بوده است، قبایل ساکن در این منطقه به گرمی از پیامبر اکرم(ص) استقبال کردند، و نخستین کلامی که از رسول خدا شنیدند این بود که: آشکارا سلام کنید، از طعام خود به دیگران بخورانید، صله رحم کنید؛ شب هنگام که مردم در خواب هستند نماز گذارید، پس به سلامت داخل بهشت شوید. پیامبر اکرم(ص) چند روزی که در قبا بودند. اولین کاری که انجام دادند، ساختن مسجد بود که شخص رسول خدا(ص) هم در ساختن مسجد سهم به سزایی داشتند خداوند در سوره توبه آیه ۱۰۸به این مسجد اشاره می کند.

گروهی از منافقین، در سال نهم هجری در مقابل مسجد قبا مسجدی ساختند تا تحت پوشش آن علیه السلام و مسلمین دست به توطئه بزنند.

حتی از پیامبر اکرم(ص) تقاضا کردند که مسجد را افتتاح نماید که این آیه بر پیامبر اکرم(ص) نازل شد که: ای پیامبر هرگز در آن جا به نماز نایست. لذا پیامبر اکرم(ص) از توطئه آنان بواسطه وحی آگاهی یافت. دستور داد:مسجد را خراب کنند، و سپس بسوزانند.

نماز در مسجد قبا، فضیلت زیادی دارد. از جمله این که دو رکعت نماز در مسجد قبا برابر با حج عمره است. همچنین امام جعفر صادق(ع) از رسول خدا(ص) نقل کرده اند که فرمودند: هرکس به مسجد من، یعنی مسجد قبا درآید و در آن دو رکعت نماز بخواند با پاداش یک عمره بر می گردد.

در محل مسجد قبا سه مکان با اهمیت دیگر بود که متأسفانه از میان رفت که آن مکان ها عبارت بودند از چاه انگشتر(بئرالخاتم)، مسجد علی(ع) و مسجد فاطمه(س).

مسجد مباهله یا مسجد الاجابه

«پس هرکس با تو در مقام مجادله برآید؛ بعد از آن که به وحی خداوند مهربان به احوال او آگاهی یافتی با او بگو: بیایید ما و شما با فرزندان و زنان خود به مباهله برخیزیم و در دعا و التجاء به درگاه خداوند اصرار کنیم تا دروغگویان را به لعن و عذاب خداوند مهربان گرفتار سازیم.»

امروزه این مسجد در خیابانی به نام ملک فیصل واقع است. مشهور است که پیامبر اکرم(ص) روزی به این مسجد آمدند و پس از اقامه نماز به دعا پرداختند. خداوند مهربان دنیا پیامبر اکرم(ص) را اجابت فرمودند.به همین دلیل این مسجد را مسجدالاجابه گویند و نام دیگر این مسجد مسجد مباهله می باشد.

مسجد ذوقبلتین

«نگریستن تو را به اطراف آسمان می بینیم تو را به سوی قبله ای که می پسندی می گردانیم. پس روی به جانب مسجدالحرام کن و هر جا که باشی روی بدان جانب کنید...» یکی از اشکالاتی که یهودیان مدینه به پیامبر اکرم(ص) می گرفتند. این بود که، اگر این پیامبر اکرم(ص) راست می گوید، پس چرا به سوی قبله ما بیت المقدس نماز می‌خواند؟ لذا پیامبر اکرم(ص) همیشه، به ویژه شب ها از خداوند مهربان می خواستند تا مسلمین را از سرزنش یهودیان برهاند. به همین دلیل وقتی پیامبر اکرم(ص) در هفدهمین ماه هجرت در میان قبیله بنی سلمه و مسجد آنان به نماز ایستادند و در حالی که دو رکعت نماز ظهر را اقامه فرموده بودند، با دریافت آیات تغییر قبله به صورت نیم دایره ای برگشتند و دو رکعت نماز باقیمانده از ظهر را به سوی مسجدالحرام اقامه نمودند. به علت آیات تغییر قبله، این مسجد به ذوقبلتین معروف گردید. یعنی دارای دو قبله مشهور گردید. آیه ۱۴۴از سوره بقره اشاره به این مطلب دارد.

  • نظرات
برای دادن نظر لطفا وارد شوید و یا ثبت نام کنید