X
مقالات فیش حج

مجمع تشخیص در تفسیر اصل 99 قانون به نفع شورای نگهبان رای داد

عضو کمیسیون حقوقی مجلس دهم گفت: تفسیر شورا و نظر مجمع بر این است که شورای نگهبان تا قبل از تصویب اعتبارنامه منتخبین حق نظارت دارد، پس از انکه مجمع در استفساریه مجلس به نفع شورای نگهبان نظر داد در این قبیل موضوعات دیگر جای ابهام نیست‌.

 

“محمدعلی پورمختار”، عضو کمیسیون حقوقی مجلس دهم، در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی برنا در پاسخ به این سوال که طبق اصل ۹۹ قانون اساسی آیا  ورود مستقیم شورای نگهبان به مسایل پیرامون یک منتخب مجلس پس از برگزاری انتخابات اقدامی در راستای قانون است، گفت: تفسیر قانون اساسی با شورای نگهبان است، در مواردی مانند کمالخانی‌ و بررسی این موضوع که شورای نگهبان تا چه زمانی حق ورود به رد صلاحیت نمایندگان را دارد، از سوی شورای نگهبان این گونه تفسیر شده؛ تا زمانی که اعتبار نامه شخص به تصویب نرسد این قبیل اتفاقات جز مرحله انتخابات محسوب می‌شود و نظارت شورای نگهبان را در بر می‌گیرد. اتفاقی که در مجلس دهم رخ داد و شورا پس از برگزاری انتخابات به مدرک جدیدی از خانم نماینده اصفهان دست یافت و به این نتیجه رسید که این شخص، فاقد صلاحیت است. 

او ادامه داد: مجلس دهم پس از این‌ اتفاق استفساریه‌ ای را تصویب کرد تا در این بحث تعیین تکلیف کند که شورای نگهبان تا مرحله انتخابات وظیفه نظارت دارد و بعد از آن باید، مجلس در زمان بررسی اعتبارنامه شخص، بررسی و اقدام کند اما شورای نگهبان این موضوع را رد کرد. این موضوع به مجمع تشخیص ارجاع شد و مجمع هم به نفع شورای نگهبان نظر داد و این اقدام شورای نگهبان، قانونی شد. 

او ادامه داد: تفسیر شورا و نظر مجمع بر این است که شورای نگهبان تا قبل از تصویب اعتبارنامه منتخبین حق نظارت دارد، پس از انکه مجمع در استفساریه مجلس به نفع شورای نگهبان نظر داد در این قبیل موضوعات دیگر جای ابهام نیست‌. در استفساریه مجلس آمده بود که نمایندگان منتخب پس از برگزاری انتخابات باید به موضوعات پیش آمده رسیدگی کنند اما چون ممکن بود، گروکشی اتفاق افتد که در مجلس هشتم و نهم هم این اتفاق افتاد، به خاطر جلوگیری از تنش عملاً مجلس دیگر نمی تواند در این قبیل اتفاقات تصمیم بگیرد. 

پورمختار در پایان گفت: مجلس دهم درخصوص اصلاح قانون انتخابات، قانون جامع انتخابات را تصویب کرد که ترکیبی از طرح نمایندگان و لایحه دولت بود. طرحی بسیار جامع که موضوعات خوبی در آن پیش‌بینی شده تا آسیب‌هایی که وجود داشت را برطرف کند ولی شورای نگهبان در بحث مربوط به استانی شدن و نحوه مشارکت احزاب و بعضی از موارد دیگر، اشکال گرفت، همین مسئله باعث شد به تصویب نرسد و این امر متوقف شد. اگر تصویب می شد اقدام بزرگ و مثبتی برای کارآمدی مجلس بود. معمولاً و نوعا سخنگوی شورای نگهبان از مجلس انتقاد می کند که قانون انتخابات را نمایندگان اصلاح نکردند اما باید بگویم، ما آن را اصلاح کردیم اما شورای نگهبان آن را رد کرد. 

  • نظرات
برای دادن نظر لطفا وارد شوید و یا ثبت نام کنید