حال و هوای اولین روزهای رمضان در لبنان
بیروت - این روزها شهرهای لبنان به خصوص شهرهای مسلمان نشین و شیعه نشین بشدت حال و هوای رمضانی به خود گرفته و حتی گستردگی این شرایط بر پیروان دیگر ادیان نیز تاثیر گذار بوده است.
با نزدیک شدن به ساعت اذان مغرب برخی از مغازه ها کرکره های خود را پایین می کشند تا بسرعت به سفره افطار در کنار خانواده برسند و در مقابل برخی که به دنبال تهیه کردن مواد غذایی و وسایل مورد نیاز روزه داران لبنان بوده اند تازه کرکره ها را بالا می زنند.
در این میان هستند مغازه هایی که همچنان به کسب و کار خود ادامه می دهند و این عده همان بقالی ها و یا فروشگاه های فروش لوازم قلیان و نظایر آن می باشند.
رستوران ها ، آبمیوه فروشی ها ، مغازه های رنگارنگ برای فروش فلافل لبنانی و 'شاورما' (گوشت و مرغ) در کنار شیرینی فروشی ها هر چه به افطار نزدیک می شود ، بازارشان رونق می گیرد و تا پاسی از شب نیز کسب و کار آنان سکه است.
رونق شیرینی فروشی ها در این ایام بسیار محسوس است و از میزان خودروهای پارک شده در مقابل مغازه های آنان و روشن کردن چراغ ها و شلوغی داخل مغازه می توان به این موضوع پی برد.
تابلوهایی نیز از سوی آنان در برابر مغازه ها نصب شده که بر روی آن برای تسهیل در فروش انواع شیرینی و تصمیم گیری سریع مشتریان نرخ انواع شیرینی بر روی آن نوشته شده است.
این قیمت ها از 10 هزار لیره لبنانی (هر 1500 لیره یک دلار) شروع شده و تا 20 هزار نیز ادامه می یابد و تفاوت قیمت ها نیز بر اساس مواد به کار رفته به خصوص انواع مغز پسته ، بادام ، فندق و بادام زمینی در آنها است .
در برابر مغازه های شیرینی فروش و یا روی ویترین های آنان نیز با عبارت رمضان کریم و عکس های فانوس های رنگی چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند . برخی از شیرینی فروشی های معروف بیروت ورودی ها را با طاق نصرت تریین کرده اند.
هر چه به دقایق اذان مغرب نزدیک می شود، خیابان ها خلوت تر می شود و در موقع اذان کمتر کسی را می توان در خیابان های بیروت و دیگر شهرهای لبنان مشاهده کرد.
در ساعت نزدیک به اذان هم با توجه به نصب برخی چراغ های رنگی و ریسه ای به مناسبت ماه مبارک رمضان، متولیان آنان اقدام به روشن کردن این چراغ ها می کنند که برخی در دو طرف خیابان ها و برخی نیز بر ستون های برق در اشکال مختلف نصب شده و جلوه خاصی به حال و هوای روزها و شب های رمضانی می بخشد.
فروشگاه های زنجیره ای و سوپرمارکت ها نیز چند ساعت مانده به اذان بسیار شلوغ می شوند و مردم برای خرید مواد غذایی بیشتر در آنها حضور می یابند و بیشتر خریدهای آنان نیز انواع نوشیدنی ، خرما ، مواد لبنی و پخت و پز برای تهیه افطار و یا سحری است.
در بین خرماهای مختلف که برای ایام ماه مبارک رمضان در فروشگاه ها، غرفه ها و قفسه های خاصی را به خود اختصاص داده اند، می توان انواع خرمای کشورهای عربی از مغرب گرفته تا عربستان را در کنار خرمای مضافتی ایرانی یافت که هر کدام مشتریان خاص خود را دارند.
نوشیدنی ها هم که در گذشته با خرید تمرهندی کیلویی در خانه ها درست می شد اکنون جای خود را به نوشیدنی های آماده در فروشگاه ها داده است و در رنگ ها و طعم های مختلف ارایه می شود و کمتر کسی مانند گذشته تمرهند را ساعت ها خیس کرده و پس از جوشاندن از آب آن نوشیدنی مخصوص ماه رمضان تهیه می کند.
شب نشینی ها نیز در این ایام در محل های مختلف بیروت برپا بوده و بیشتر حاضران در آنها را جوانان تشکیل می دهند که با قراردادن میز و صندلی در کنار خیابان ها و یا محل های مسقف جلو رستوران ها، این کار صورت می گیرد.
برخی از دستفروش ها در بیروت نیز که این روزها به تهیه آب پرتقال اقدام می کنند، با نزدیک شدن به ساعت اذان اقدام به پهن کردن بساط آبمیوه گیری خود در پیاده رو و چیدن جعبه های میوه می کنند.
در برخی از محل های بیروت به خصوص در مناطق شیعه نشین نیز چادرهایی با عنوان 'مائده الامام زین العابدین' (ع) برای جمع آوری کمک و تهیه غذا برای نیازمندان و مساکین برپا شده است.
این سنت حسنه از 20 سال پیش در لبنان شروع شده و اکنون ابعاد گسترده ای به خود گرفته و کمکهای مردمی شامل غذاهای گرم ، میوه و حتی لباس برای فقرا و ایتام نیز می شود که بیشتر امور آن از سوی افراد متدین و معتمد و موسسه های خیریه صورت می گیرد و جنبش حزب الله لبنان نیز در گسترش این اقدام حسنه در سطح لبنان سهم دارد.
این اقدام در آشپزخانه های مرکزی خاصی صورت می گیرد و پس از تهیه و بسته بندی غذا همراه با برخی مواد دیگر در اختیار افراد نیازمند قرار می گیرد.
یکی دیگر از برنامه های پررنگ در ماه مبارک رمضان در مساجد مناطق شیعه نشین لبنان بعد از نماز مغرب و عشاء، برگزاری جلسات قرائت قرآن کریم ، سخنرانی شخصیت های مختلف و برنامه های فرهنگی است.
'سید حسن نصرالله' دبیرکل حزب الله لبنان در اولین شب ماه مبارک رمضان این اقدام را با سخنرانی خود که به صورت ویدئویی از برخی مساجد بعد از نماز جماعت پخش می شد ، آغاز کرد.
وی در این سخنرانی رهنمودهایی درباره مزایای روزه داری و استفاده از فرصت ماه مبارک رمضان و اختصاص ایام و ساعات آن به عبادت ، بندگی ، راز و نیاز ، تغییر برخی رفتارهای ناپسند و رعایت حلال ها و حرام های خداوند ارایه کرد.
تلاوت آهسته و با تامل و تدبر آیات قرآن برای درک مفاهم و معانی آن ، اقامه نماز شب، مناجات شبانه ، جهاد اکبر و خودسازی از دیگر توصیه های دبیر کل حزب الله لبنان به روزه داران این ماه بود.
وی در همین حال به ثواب قرائت آیات قرآن کریم در این ماه اشاره کرد که هر یک برابر یک ختم قرآن است و از مومنین به شوخی درخواست کرد که به جای ختم سریال ها و برنامه های تلویزیونی به ختم قرآن بیشتر توجه کنند.
از داود پورصحت