نقش مددکاران اجتماعی در حوزه بزهکاری اطفال بسیار موثر است
به گزارش اطلاع نیوز معاون قضایی رییس کل دادگستری استان تهران گفت: هدف در حقوق جزا این است که زمینههای بازگشت افراد بزهکار و اصلاح آنها را به جامعه را فراهم کنیم که این نکته در حوزه اطفال پررنگتر بوده و نقش مددکاران اجتماعی در این حوزه بارز است.
به نقل از ایسنا، مظفری در دومین کارگاه آموزشی نظام عدالت برای اطفال که با حضور مشاوران قوه قضائیه صبح امروز (یکشنبه) از سوی معاونت حقوقی قوه قضاییه برگزار شد، اظهار کرد: در سال 92 که قانون آیین دادرسی کیفری به تصویب رسید توانستیم با دادرسی افتراقی ویژگیهای خاصی را برای دادرسی اطفال و نوجوانان در قانون پیشبینی کنیم. اگرچه قبل از آن هم این موضوع بود اما دادگاههای اطفال را ذیل دادگاههای عمومی دیده بودند و در همین راستا اشاره میشد که یک شعبه از دادگاه عمومی به رسیدگی به جرایم اطفال هم اختصاص پیدا کند.
وی با بیان اینکه در احادیث و آیات مختلف به اهمیت مسأله اطفال و کودکان اشاره شده است، گفت: در سال 92 برای اولین بار تاسیسات خوبی در آیین دادرسی کیفری پیشبینی شد که از جمله آنها پلیس اطفال و نوجوانان بود که بیانگر نگاه تخصصی و مثبت به این موضوع است. همچنین دادسرای اطفال و نوجوانان و دادگاه اطفال از دیگر مواردی است که در این قانون پیش بینی شده که تاکید دارد این دادگاهها باید حتما با حضور یک مشاور تشکیل شوند.
معاون قضایی رییس کل دادگستری استان تهران خاطرنشان کرد: از دیگر موضوعات مطرح در قانون آیین دادرسی کیفری سال 92 ویژگیهای خاصی است که برای قاضی دادگاه اطفال پیشبینی کرده که باید دارای سابقه کاری مناسب و متعهد باشد و از جمله اینکه قاضی دادگاه اطفال ترجیحاً باید دارای فرزند باشد چون کسی که حس پدرانه را درک کرده بهتر میتواند شرایط کودک بزهکار را درک کند.
وی یادآور شد: هدف در حقوق جزا اساساً این است که ما زمینههای بازگشت افراد بزهکار و اصلاح آنها را به جامعه را فراهم کنیم که این نکته در حوزه اطفال پررنگتر بوده و نقش مددکاران اجتماعی در این حوزه بارز است. در این راستا باید واحد مددکاری اجتماعی به طور تخصصی تشکیل شود تا تخصصیتر در حوزه روانشناسی و مشاوره فعالیت کنند.
معاون قضایی رییس کل دادگستری استان تهران افزود: تشکیل پرونده شخصیت بزهکار در همین راستا صورت گرفت و مددکار درصدد بوده تا از این طریق موجب اصلاح و بازگشت مجدد بزهکار به جامعه باشد.
مظفری خاطرنشان کرد: در مجتمع قضایی اطفال در تهران با توجه به امکانات فراهم شده رسیدگی تخصصی در دادگاه اطفال صورت میگیرد و مشاورین هم حضور دارند.
وی با اشاره به اهمیت نقش مددکاری اظهار کرد: مددکاران قرار است که مصلحت کودک را در دادرسی ببینند که چه است و اگر قرار است تصمیمی گرفته شود زمینهها و بسترهای تصمیم مناسب را فراهم کنند.
در ادامه این کارگاه آموزشی، حسینی -نماینده دفتر صندوق کودکان سازمان ملل متحد در ایران- اظهار کرد: یکی از اصلاحات بسیار خوبی که در قانون آیین دادرسی کیفری سال 92 صورت گرفته موضوع حضور مشاوران اطفال در دادگاه است. اگرچه رأی و نظر مشاور در قانون فعلی مشورتی است ولی به این معنی نیست که این رأی حائز اهمیت نمیباشد و آرای مشورتی میتوانند تاثیرات بزرگی در تصمیماتی که قضات میگیرند داشته باشند.
وی با اشاره به اهمیت نقش مشاوران در حوزه قضایی گفت: مشاور نقش و اهمیت بسیاری در ارایه یک مشاوره خوب در نظام داوری به کودکان و نوجوانان دارد. در نظام عدالت، مشاوران دادگاههای اطفال و نوجوانان نقشهای مهمی بر عهده میگیرند که یکی از مهمترین آنها ارایه مشاوره به کسانی است که دستاندرکار و تصمیمگیر هستند مانند قضات و همچنین ارایه مشاوره به خود طفل ناقض قانون که شناخت کافی از رویه قضایی و قوانین ندارد و این مشاوره میتواند او را برای آشنایی با این روندها آماده کند.
نماینده دفتر صندوق کودکان سازمان ملل متحد در ایران تصریح کرد: یکی دیگر از وظایف مشاور نظارت بر اعمال طفل است که چقدر در رابطه با قضازدایی گام برمیدارد و مورد دیگر در این خصوص شناخت نیازهای اطفال است.
وی با بیان اینکه کار مشاور سخت و دشوار خواهد بود،گفت: مشاور و مددکار باید با فنون متفاوتی آشنا باشد که از جمله آنها آشنایی با مراحل مختلف روحی و روانی و راهحلهای این مشکلات است.
حسینی یکی دیگر از وظایف مشاوران را آشنایی با رویههای قضایی دانست و گفت: مشاور باید با این رویهها و مراحل رسیدگی قضایی آشنا باشد و همچنین مراکز مرتبط با حقوق کودکان را بشناسد.
وی در پایان گفت: یکی دیگر از مهارتهای یک مشاور، برقراری ارتباط با نوجوانان و خانوادههای آنان است که لازمه آن این است یک مشاور خوب بتواند به خوبی با آنها ارتباط برقرار کند.