پدر موشکی ایران
شهید سردارحسن تهرانی مقدم در آبان ماه به دنیا آمد سال ها بعد در همین ماه برای دفاع از وطن به مناطق جنگی اعزام شد و در همین ماه به مقام شهادت نائل آمد.ایشان از بنيانگذاران اصلي صنايع موشكي جمهوري اسلامي ايران و بنیانگذار توپخانه و موشکی سپاه در دوران پر افتخار هشت سال دفاع مقدس بود.
حسن تهرانی مقدم در 6 آبان ماه 1338 در محله سرچشمه تهران متولد شد. مقاطع ابتدایی و دبیرستان را در محله های شکوفه و بهارستان گذراند این شهيد بزرگوار پس از پايان دوره تحصيلات متوسطه در رشته صنايع(برش قطعات صنعتي) در مقطع فوق ديپلم مدرسه عالي تكنيكيوم نفيسي پذيرفته شد.
ایشان در سال 1358، در مقطع ليسانس رشته مهندسي صنايع پذيرفته و به اخذ مدرك مهندسي در اين رشته موفق شد.
فعاليتهاي مسجدي در مسجد زينب كبري(س)؛ 1348
در مسجد زينب كبراي سرچشمه، زير نظر آيتالله سيدعلي لواساني امام جماعت و مدير مسجد، تعليمات ديني و مقدمات آشنايي با اسلام را فرا گرفت و به همراه برادرانش در گروه سرود مسجد شروع به فعاليت كرد. اين گروه سرود، هسته اصلي گروه سرودي بود كه در روز 12 بهمن 57 در فرودگاه مهرآباد و در مراسم استقبال از امام(ره) به اجراي برنامه پرداخت.
روايت آيتالله لواساني از آن دوران: «محل ما خيابان اميركبير، كوچه آميز محمود وزير است. آنجا يك مسجد و يك حوزه علميه داريم و خانه ما هم كنار مسجد است. وقتي ميرفتيم براي نماز، كارهاي ديگري هم ميكرديم. مثلا با نوجوانان كارميكرديم و برايشان نامه داشتيم. يك گروه سرود هم درست كرده بوديم كه در روزهاي انقلاب براي خودش، برو بيايي داشت».
روحیه انقلابی و ضد ستمشاهی شهید تهرانی مقدم
دوران جوانی تهرانی مقدم همراه با دوران مبارزات مردم با رژیم ستمشاهی بود و ایشان هم مانند تمامی مردم در تظاهرات و فعالیتهای انقلابی حضور داشت. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی وارد کمیته انقلاب و قبل از آغاز جنگ در تیرماه ۱۳۵۹ عضو رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد. همزمان با اوجگيري فعاليت انقلابي، تحت تاثير برادرش (محمد) به صف انقلابيون پيوست.
او در روزهاي منجر به پيروزي انقلاب به اتفاق دوستانش در فعاليتهاي زيرزميني، نارنجكهاي دستي ميساخت كه با استفاده از سه راهي لوله آب توليد ميشد. شب 22 بهمن در ميدان امام حسين(فوزيه سابق) با پرتاب نارنجك دستي يك خودروي نظامي ارتش را مصادره و سرهنگ سوار بر خودرو را به اسارت درآورد.
فعالیت شهید در سپاه پاسداران
تهراني مقدم در 21 سالگي و در ابتداي شكلگيري رسمي سپاه پاسداران، به عنوان مسئول اطلاعات منطقهی 3 سپاه شمال، مشغول به فعاليت شد و تا 59/7/31 در اين سمت باقي ماند. در زمان بروز ناآراميها در نقاط مرزي كه مهمترين آنها حوادث تجزيهطلبانه در كردستان بود، سپاه را در 15 ماه اول عمر خود متوجه ضرورت تقويت صبغه نظامي كرد.
با اين رويكرد تا شهريور 1359 كه كشور در آستانه هجوم رژيم بعث عراق قرار گرفت، حداكثر توان رزمي سپاه، تعداد معدودي گردانهاي رزمي بود كه با روشهاي چريكي وغير كلاسيك، درگير مبارزه با اشرار وضد انقلابيون مسلح در كردستان شدند.
سنگينترين سلاحي كه در آن دوران در اختيار سپاه بود، تعدادي خمپارهانداز و آرپيجي و تيربار بود، در حالي كه در همين وضعيت، ضد انقلابيون در كردستان، حتي به توپخانه نيز مجهز بودند.شايد آمار كل سلاحهاي سپاه در آن مقطع از چند هزار تفنگ G3 ، كلت، آر پيجي و دهها قبضه خمپارهانداز تجاوز نميكرد.
پدر موشکی ایران
او در آبان 63 برای گذراندن آموزش پرتاب موشک های دوربرد به سوریه اعزام شد. در زمستان 63 یک سامانه موشکی از لیبی وارد کشور شد که نخستین موشک آن با نظارت تهرانی مقدم در 21 اسفند 63 به سمت کرکوک شلیک شد، با اوج گیری جنگ موشکی عراق، جمهوری اسلامی ایران تصمیم به پرتاب موشک به سمت بغداد شد که با فرماندهی تهرانی مقدم این کار انجام و موشک به بغداد شلیک شد.
با این تجارب یگان موشکی سپاه از واحد توپخانه جدا شد و تهرانی مقدم بعنوان اولین فرمانده موشکی سپاه رسما مدیریت برنامه های موشکی را به دست گرفت.
در اوج تحریم های بین المللی و سال های سخت جنگ، تهرانی مقدم به طور مستمر به انجام آزمایش ها و تحقیقات برای استقلال صنعت موشکی کشور پرداخت سرانجام اولین رزمایش موشکی سپاه با حضور حضرت آیت الله خامنه ای رئیس جمهور وقت برگزار شد که در آن رزمایش از موشک های فاتح 110 و نازعات و راکت ساخت داخل رونمایی شد.
تهرانی مقدم با آموزش و انتقال تجربیات موشکی به حزب الله لبنان، یگان موشکی حزب الله را راه اندازی کرد که پیروزی در جنگ 33 روزه لبنان و جنگ 22 دوروزه غزه مدیون آینده نگری اوست.تحقیقات علمی صنعتی تهرانی مقدم مقدمات تولید موشک دوربرد شهاب 3 را فراهم کرد.
وی علاوه بر اینکه دانمشندی واقعی در صنعت موشکی کشور است در عین حال پارسایی بی ادعا، مانوس با اهل بیت، خوشرو و شیک پوش و فوتبالیست حرفه ای و کوهنورد و بعنوان رئیس کوهنوردی سپاه موفقیت های زیادی کسب کرد.
اين شهيد گرانقدر تقریبا ۲۵ سال از عمر خود را در ایجاد و توسعه این بخش از توان دفاعی قرار داده بود و به عنوان پدر موشكي ايران لقب گرفت.
شهيد حسن تهرانيمقدم اين اتفاق را اينگونه روايت ميكند: «عمليات فتحالمبين تمام شد. من در سپاه شوش وقتي گزارش را به آقا رشيد ميدادم، ديدم آقا رشيد باخنده ميگويد«مقدم برو توپخانه سپاه را سازماندهي كن. برو سراغ توپخانه». گفتم آقا رشيد ما داريم خمپاره را سازماندهي ميكنيم. در عمليات فتحالمبين (اگر اشتباه نكنم)148 قبضه انواع توپهاي روسي به غنيمت سپاه درآمده بود. آن موقع سپاه 9 تيپ داشت. قرار شد برويم آن توپها را بياوريم و سازماندهي كنيم. شهيد بزرگوار حسن شفيعزاده اولين نفري بودكه رفتم دنبالش. بعد از عمليات فتحالمبين از تيپالمهدي شوش آوردمش پيش خودم و آقاي محمد آقايي كه از مسئولين توپخانه سپاه بودند، به انضمام شهيد ناهيدي. اين بچههاي نخبه باهوش را جمع كرديم و توپخانه سپاه راتشكيل داديم».
روايت سردار زهدي:«آبان سال 1362 به برادر حسن تهرانيمقدم كه صاحب ايدههاي بزرگي در اين زمينه بود، ماموريت راهاندازي و سازماندهي "فرماندهي موشكي زمين به زمين سپاه" محول شد».
اسفندماه 1363 اولين موشك ايران به كركوك شليك شد.دومين موشك هم در بامداد 1364/12/23 به بانك 18 طبقه رافدين بغداد اصابت كرد و موشك بعدي در باشگاه افسران ارتش عراق در بغداد فرود آمد و حدود 200 نفر از فرماندهان عراقي را به هلاكت رساند.
فعالیت ها و رشادت های ایشان به صورت خلاصه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
راهاندازي فرماندهي موشك سپاه؛ آبان 1362
شليك توپ به سمت بصره؛ بهمن 1362
شليك اولين موشك به سمت عراق؛اسفند 1363
انتصاب به عنوان فرمانده موشكي نيروي هوايي سپاه؛ شهريور 1364
تلاش براي استقلال در صنعت موشكي؛ 1365
راهاندازی یگان موشکی حزبالله در لبنان به روايت برادر؛ 1366-65
دستيابي به "نازعات" اولين موشك ايراني؛ 1366
موفقيت در ساخت شهاب3 ؛ 1377
ساماندهي صعود بزرگ به قله دماوند؛ 1381
جانشين نيروي هوا فضاي سپاه؛ 1384
رئيس سازمان جهاد خودكفايي سپاه؛ آذر
1385
رهبر انقلاب ایشان را با صفت سردار عالیقدر، دانشمند برجسته و پارسای بیادعا نام بردهاند و هر کدام از این صفات برای ما حامل پیامی است و این پیام کسب علم و دانش و فناوری توأم با زهد و تقوا و توکل است و این عوامل با هم عامل سازندگی است. رهبر معظم انقلاب در زمان حضور خود نزد ما فرمودند: خودم مصیبت زدهام.
شهید حسن تهرانی مقدم وصیت کرده بود روی سنگ قبرش بنویسند:«اینجا مدفن کسی است که میخواست اسرائیل را نابود کند».
ایشان تا روز آخر عمر نيز به عنوان یک مسئول در ایجاد توان علمی و دانشی پایه و زیر بنایی مشغول کارهای علمی و تحقیقاتی بود و در روز شهادتش در 21 آبان 1390 در پادگان اميرالمومنين(ع) شهرستان ملارد در حالي که براي آزمايش موشكي، آماده ميشد، بر اثر انفجار زاغه مهمات، به ياران شهيدش پيوست.