زنگ خطر کودکهمسری در همدان به صدا درآمده است
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزیر دادگستری با بیان اینکه یکی از چالشهای جدی در استان همدان کودکهمسری است گفت: خراسان رضوی صدر این حوزه قرار دارد که متاسفانه استان همدان و زنجان در حال سبقت گرفتن هستند.
محمود عباسی ظهر امروز در یازدهمین کنفرانس تخصصی حقوق کودک در همدان اظهار کرد: وقتی از حقوق کودک سخن میگوییم مجموعهای از حقها و ارزشها جلوی ما قرار میگیرد که کودکان نیاز به برخورداری از آن هستند که این حق در اسناد جهانی و کشوری مورد قبول است.
وی با اشاره به اینکه ملاک و معیار حرکت در راستای حقوق کودک قوانین و مقررات موجود در کشور است که باید مورد توجه قرار گیرد گفت: مجموعه حقها باعث میشود کودکان در جایگاه اصلی خود قرار گیرند.
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزیر دادگستری تاکید کرد: عدم توجه به حقوق کودک و بیتوجهی به او به خاطر این است که قوانین را اجرا نکردهایم در صورتی که ما مسوولان وظیفه خطیری در این زمینه داریم.
وی با اشاره به اینکه باید برای احقاق حقوق کودکان گام مهمی برداشت گفت: مهمترین این حقوق، حق حیات، آموزش، سلامت، بازی، زندگی و حضور شایسته در کنار خانواده و کار نکردن است.
عباسی با بیان اینکه معیارها و استانداردهایی در این حوزه تعریف شده که بسیار مهم بوده و باید مصالح عالیه کودکان را در نظر گرفت افزود: امروزه خسارتها در حوزههای مختلف نشات گرفته از ضعف ماست و باید آن را اصلاح کرد.
وی با اشاره به اینکه نتیجه عدم اجرای آئیننامهها و روی زمین ماندن آنها این است که کودکان در خیابان هستند و کار میکنند گفت: مسئلهای نظیر کودکهمسری و کودکآزاری از چالشهای جدی است که باید کار فرهنگی در این زمینه صورت گیرد و بر اساس قوانین برنامهها را طوری تنظیم کرد که کودکان آسیب نبینند.
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزیر دادگستری با بیان اینکه کودکان نیاز به حمایت دارند و این مسئله باید توسط خانواده، مدرسه، مسوولان و سیاستگذاران و برنامهریزان مورد توجه قرار گیرد افزود: متاسفانه حق شنیدن صدای کودکان مورد غفلت واقع شده است.
وی با اشاره به اینکه مصیبتهایی متوجه کودکان است که نمیبینیم و باید انتظارات و توقعات کودکان را دید و به آن توجه کرد تاکید کرد: کودکان دارای معلولیت به نگاه خاصی نیاز دارند که باید مورد توجه باشد.
عباسی با بیان اینکه اقدامات خوبی توسط ادارات بهزیستی در کشور انجام شده است گفت: یکی از این اقدامات راهاندازی اورژانس اجتماعی بوده که همواره در حوزه کودکان پاسخگوست.
راهاندازی کلینیک کودک
وی با اشاره به اینکه تفاهمنامهای با ادارات بهزیستی به منظور آموزش خانوادهها منعقد کردهایم گفت: امروز در حال ایجاد کلینیک حقوق کودک هستیم تا آموزشها را در راستای مدیریت آسیبهای اجتماعی گسترش دهیم.
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزیر دادگستری با بیان اینکه در برخی از حوزه نیاز به هماهنگی بیشتری داریم افزود: دفاتر امور بانوان وظیفه اصلی هماهنگی بین دستگاهها را برعهده دارند که باید در این راستا از موازیکاری جلوگیری شود.
یکی از چالشهای جدی در استان همدان کودک همسری است
وی با اشاره به اینکه یکی از چالشهای جدی در استان همدان کودکهمسری است گفت: خراسان رضوی در صدر این حوزه قرار دارد که متاسفانه استان همدان و زنجان در حال سبقت گرفتن هستند و باید به خانوادهها آموزش داد.
عباسی با بیان اینکه اگر چه آمار بالا نیست اما باید به این موضوع توجه خاصی داشت تاکید کرد: زنگ خطر به صدا درآمده و در چنین جامعهای باید قوانین اجرا شود.
وی با اشاره به اینکه قانونگزار در مورد سن ازدواج اقدامات خوبی انجام میدهد و تنها بلوغ کفایت نمیکند گفت: باید در کنار این موضوع رشد جسمانی و عقلانی مورد توجه قرار گیرد.
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزیر دادگستری تصریح کرد: کودک در سن 11 و 12 سالگی باید درس بخواند و بازی کند چگونه اجازه میدهیم که تکلیف زندگی را بر دوش بگیرد؟ این اقدام واقعاً خشونت علیه کودکان است که نیازمند کار فرهنگی است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون گزارشی مبنی بر اینکه رشد عقلانی، جسمی و فکری کودکی کمتر از 13 سال تایید شده باشد را نداریم افزود: هرچه خارج از دایره قوانین باشد جرم است، در مورد کودکهمسری نیز انجام چنین کاری برای دفترخانه و هم والدین شریک جرم به حساب میآید.
عباسی از دادستان همدان درخواست کرد از تضییع حقوق کودکان و کودکآزاری نظیر کودکهمسری جلوگیری کنند خاطرنشان کرد: آیتالله مکارم شیرازی اعلام کرده این ازدواجها باطل است اما نمیدانم چرا برخی تصور میکنند این مسائل در دایره شرع قرار دارد؟
وی با بیان اینکه متاسفانه سن ازدواج به 37 سال رسیده و باید قوانین ازدواج آسان را اجرا کنیم گفت: سیاست کلی جمعیت اجازه نمیدهد خلاف موازین شرعی حرکت کنیم و این کار نیازمند کار فرهنگی است.
مجتمع رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوان در همدان راهاندازی شود
عباسی با اشاره به اینکه کودکان معارض با قانون به همراه سارقان در یک مجتمع قضائی میروند و این یک خلأ است افزود: مجتمعی برای رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوان در همدان راهاندازی شود.
وی با بیان اینکه تصور میکردم این مجتمع وجود دارد و حتماً باید ایجاد شود، خواستار توجه به آن شد.
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزیر دادگستری با اشاره به اینکه باید از فرصتها استفاده کرد و برای مدیریت چالشها گام برداشت گفت: امروز روز همبستگی با کودکان مظلوم فلسطین نامگذاری شده است، متاسفانه در دنیای وانفسایی زندگی میکنیم که حقوق کودکان در یمن، فلسطین و ... زیرپا گذاشته میشود.
وی با بیان اینکه میلیونها کودک امروز قربانی شدهاند و در معرض مرگ هستند افزود: متاسفانه در گزارش پیشین سازمان ملل شاهد بودیم که دلار دهان آنها را بست و ظلم به کودکان را ندیدند.
عباسی با بیان اینکه مدیریت چالشها و آسیبهای اجتماعی در دستور کار است و در مرکز و استانها برنامه داریم افزود: این سلسلهجلسات در راستای مدیریت چالشهاست.
همدان آمار بالایی از کودکان جامانده از تحصیل دارد
وی با اشاره به گزارش مدیرکل آموزش و پرورش استان در خصوص جاماندگان از تحصیل در همدان گفت: برای استانی مثل همدان 3 هزار و 600 نفر کودک بازمانده از تحصیل عدد بالایی است و امیدوارم مدیریت خوبی صورت گیرد که البته برخی از موارد نظیر مهاجرت، کودکهمسری و کودکان کار اجتنابپذیر است.
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزیر دادگستری با بیان اینکه بهرهکشی اقتصادی از کودکان ممنوع است افزود: لایحهای تنظیم شده تا پلیس کودک فعال شود.
وی با اشاره به اینکه خوشبختانه نیروی انتظامی با پیشدستی پلیس اطفال را فعال کرده که میتواند بسیار موثر و ارزشمند باشد گفت: حمایت از سازمانهای مردمنهاد در رفع بسیاری از مشکلات جدی گرفته شود.
عباسی با بیان اینکه نگاه ما به پدیدهها باید اجتماعی باشد و پدیدهها را با نگاه سیاسی، امنیتی و... نمیتوان اداره کرد افزود: باید کودکان جایگاه خود را در کشور و در منطقه پیدا کنند و این نیازمند نگاه جدی است.
وی با اشاره به اینکه اقدام خوبی برای جلوگیری از قاچاق و فروش کودک در تهران صورت گرفته است گفت: متاسفانه در برخی از استانهای بزرگ فروش نوزادان را شاهد هستیم و فضای اقتصادی باعث افزایش ناباروری شده و این مسئله زمینه فروش نوزادان را فراهم کرده است.
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزیر دادگستری با اشاره به اینکه کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز با چالش جدی در خصوص فروش کودک مواجه هستند گفت: توافق چهارجانبه بین کشور ایران، افغانستان، پاکستان و روسیه در جلوگیری از قاچاق کودکان انجام شده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: آینده را باید ساخت و آینده را باید کودکان بسازند که نیاز به برنامهریزی دارند.
در این جلسه توسط دو کودک همدانی به نمایندگی از کودکان استان مدال صلح بر گردن دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک آویخته شد.